Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Ezúton szeretnénk felhívni a belterületen lévő ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy 2020. január 1-jével a zöldhulladék gyűjtésének gyakorlatában az alábbiak lesznek érvényesek:

 • csak a közszolgáltató által biztosított zöldhulladékos zsákokban kihelyezett hulladékot áll módunkba elszállítani (zsákot a helyi önkormányzatoknál, illetve személyesen a Négyforrás Kft ügyfélszolgálati irodájában lehet kérni)
 • ingatlanonként maximálisan 5 zsák, vagy 5 kéve helyezhető ki alkalmanként – ettől nagyobb mennyiséget kihelyezni csak indokolt (pl.: viharkár) esetében lehet, melyet kérünk bejelenteni a +36704895656-os telefonszámon.

A fenti változásokra kapacitás hiány miatt van szükség, bővítésre pedig jelenleg nincs a Kft-nek lehetősége.

Segítségként szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a zöldhulladék házi komposztálásához!

Mit is jelent komposztálni és miért jó az Nekem?

A komposztálás egy egyszerű, mindennapi, de hatékony módja, hogy az ember személyesen is tegyen a bolygóért. Egyrészt természetes módja annak, hogy megújítsuk a talajéletet, tápanyaggal, humusszal gazdagítsuk a földet. A gazdag talajélet által egészségesebb növényeket termelhetünk, így magunkat is egészségesebbé tehetjük. A komposztálás másik nagy előnye a Föld számára, hogy legalább 30-40 százalékkal csökkenthetjük a háztartási hulladékunkat, így kevesebbet kell elszállítani kevesebb kőolaj árán, kevesebb hulladék sorsáról kell gondoskodni és jelentős mennyiségű üvegházhatást okozó szén-dioxidot von ki a légkörből és tárol tartósan értékes humusz formájában.

A komposztálással elkerülhető a lomb, kerti hulladék elégetése is, így megóvhat bennünket a levegőszennyezéstől, ami az országot rendszeresen sújtja.

A komposztálás tehát sokszorosan hasznos az emberiség és a Föld számára is.

A komposztálás otthoni körülmények között könnyen elkezdhető, nincs nagy szerszámigénye, nem kell hozzá jelentős beruházás. Kertes házban a keletkező lombnak, fűnyesedéknek és a konyhai zöldhulladéknak egy pár négyzetméternyi hely elég a kert egy árnyékosabb helyén. Egyszerűen komposzthalomban is érlelhetünk, csak ez nagyobb helyet foglal, előnyösebb egy kezeletlen fa vagy más anyagú komposztálót építeni. Eszköznek a vasvilla és lapát vagy ásó, a szállításhoz-gyűjtéshez kerti talicska és gereblye kell csak. A komposztálás során is legyünk tudatos vásárlók, vagyis ne költsük a pénzünket és a Föld erőforrásait feleslegesen komposztforgató szerszámra, oltóanyagra vagy haszontalan gépekre.

A komposztálás levegő jelenlétében zajló folyamat, korhadás, amely leginkább az erdei avar évente ismétlődő bomlásához hasonló. A természetes folyamatokat a zöld és a barna összetevők megfelelő keverésével utánozhatjuk. Ha csak fűnyesedéket fogunk komposztálni, könnyen bűzös rothadás lehet a vége, de a nedves konyhai hulladék is erre a sorsra juthat. Ilyenkor segítenek a „barna” részek: száraz falevél, szalma (lehetőleg szecskázva), fűrészpor, fanyesedék, amelyet közé keverünk. Fontos, hogy az anyagok ne legyenek vegyszerekkel kezeltek, mert például a gombaölővel kezelt fa fűrészpora megöli a komposztban élő gombákat is. A lomb a legjobb, akár magában is használható nyersanyag; ha nagy fáink vannak és több köbméternyi avarra számíthatunk ősszel, érdemes lombkomposztálót építeni, ami 1-2 méter átmérőjű, kerítésből készített kör, pár oszloppal megerősítve. A levegő szabadon átjárja benne a lombot, természetes módon képződik az alján a komposzt, tavaszra a lomb a felére-negyedére összeesik. Nem igaz, hogy a dió vagy gesztenyefa levelét nem lehet komposztálni, ezek sem ártanak növényeinknek, ha legalább fél-egy évig érlelődtek. A kerti és konyhai hulladékokat tartalmazó keveréket időnként át lehet forgatni, megkeverni, ez levegővel telíti a készülő komposztot, meggyorsítja az érést.

A talaj és növényeink számára hihetetlenül hasznos dolog a komposzt. Javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, hőtartását és levegőgazdálkodását, csökken az erózió és a porosodás. A komposzt tápanyaggal, hormonokkal gazdagítja a talajéletet, növeli a növények ellenálló képességét, csökkenti a növényvédelmi költségeket, sőt lehetővé teszi a vegyszermentes termesztést is. A kerti munka bizonyítottan a legegészségesebb, testre és lélekre is ható fizikai tevékenység, a komposztálás pedig nagyszerű családi program lehet, a gyermekeink világlátását, a bolygó iránti felelősségüket fejleszti, megmutatja a természet körfolyamatainak csodáját.

Mint a legtöbb életmódváltás, a komposztálás is egy egyszerű lépéssel kezdődik: meg kell értenünk a hasznosságát, rá kell szánnunk magunkat, ezután már csak el kell kezdeni!

Mi kerülhet a komposztálóba?

 • a zöldség- és gyümölcs hulladékok, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 2-3 /köbméter), növényevő kisállatok ürüléke a forgácsalommal együtt,
 • toll, szőr, papír (selyem, selyempapír, tojásdoboz, újságpapír nem!) gyapjú-, pamut és lenvászon
 • levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor.

Mi nem kerülhet a komposztba?

 • festék-, lakk-, olaj- és zsírmaradék
 • szintetikus, illetve nem lebomló anyagok
 • ételmaradék, hús, csont – bár ezek lebomlanak – ne kerüljenek a komposztálóba a kóbor állatok, rágcsálók és a fertőzést terjesztő legyek miatt
 • fertőzött, beteg növények
 • húsevő állatok alól származó alom – szintén a fertőzés veszélye miatt
 • veszélyes, magas nehézfémtartalmú anyagok (nagy forgalmú utak melletti növényi hulladék (fű, falevél, stb.)

Mi kell a komposztáláshoz? 

Röviden: oxigén, nedvesség, tápanyag. A komposztálás alapja a jó oxigénellátás. Ha a nyersanyag levegőtlenné válik, nemkívánatos baktériumok szaporodnak el benne, a komposzt rothadó masszává válik. Ezért fontos a levegős tárolóhely biztosítása és a lazító anyagok (pl. szalma, ágnyesedék) bekeverése. Árnyékos, jó vízelvezetésű helyet keressünk számára. A víz is igen fontos tényező. Ha kevés a nedvesség, akkor a mikroorganizmusok szaporodása megáll, a lebomlás nem indul be vagy abbamarad. Ha túl sok a víz, akkor kiszorítja a részecskék közötti térből a levegőt, és nem lesz elegendő oxigén a rendszerben. A szerves anyagok bomlása rothadássá alakul, ezt a kellemetlen szag jelzi.

A nedvességtartalom egyszerűen megállapítható. Vegyünk a kezünkbe egy maréknyi komposztot:

 • ha összenyomva vizet tudunk kipréselni belőle, akkor túl nedves
 • ha az anyag szárazon pereg, akkor túl száraz
 • ha összenyomáskor gyengén összetapad, akkor megfelelő a nedvességtartalma

Komposztálás lépései

 •  A konyhai zöldhulladékok gyűjtéséhez használjunk egy megfelelő nagyságú fedővel ellátott tárolóedényt, amit nyáron naponta, télen hetente ürítsünk.
 • A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülőanyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani. A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre, ha van kész komposztunk rakjunk belőle egy keveset a folyamat gyorsabb beindításához. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. A rétegek közé adhatunk adalékanyagokat (földet, kőzetlisztet, vagy szilikátásványokat: zeolitok, riolittufa). Ezek javítják a komposzt minőségét, megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat is. A házi komposztálásnál nincs szükség különleges serkentő anyagra, mivel földel, illetve nem teljesen érett komposzttal ugyanolyan jól beindíthatjuk a folyamatot.
 • Keverés: A bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük ismét jól össze a komposzthalmunkat. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük. A keverések alkalmával a marokpróbával tudjuk ellenőrizni, és szükség esetén beállítani a nedvességtartalmat.

Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük és Boldog Újévet kíván a Négyforrás Nonprofit Kft!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support