Az elmúlt évek sikeres pályázati munkájának köszönhetően több mint 400 millió forint értékben zajlanak beruházások Bordányban. Három, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében meghirdetett pályázat eredményéről értesítették az önkormányzatot, mindhárom fejlesztési elképzelés megkapta a maximálisan igényelt támogatási összeget, ami ráadásul 100%-os támogatási intenzitású, azaz nem kell hozzá önerőt biztosítani a falunak. A legfontosabb és legnagyobb értékű beruházás az óvoda és bölcsőde bővítése lesz, két új csoportszoba építésére és a bölcsődei konyha bővítésére kerül majd sor.

Az önkormányzati intézmények energiahatékonyságát növelő pályázatból legnagyobb mértékben az általános iskola, a sportcsarnok és a polgármesteri hivatal fejlesztése valósul meg, de például az óvodában és a szociális központban is napelemeket szerelnek fel, amellyel kiváltják majd az áramszámla nagy részét. Az iskolában és a hivatalban is a kazáncsere, a falak szigetelése, és ahol szükséges nyílászáró- és fűtőtest csere is megvalósul, mindez annak érdekében, hogy csökkenjen a fűtés- számla is.

A Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés. Ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén. A támogatásból egy falurekonstrukció, egy tanösvény és egy látogatóközpont épülhet majd meg a Dudás utca végén található önkormányzati területen.

További pályázatok elbírálását is várja az önkormányzat. Közel hatvan millió forintos támogatás iránti igényt nyújtott be a Faluház és Könyvtár. Mint ahogy erről korábban is beszámoltunk itt programokra és például a nagyterem székeinek cseréjére is pályáztak. Ugyancsak nem hirdettek még eredményt a szabadtéri fitneszparkok kialakítására beadott pályázatok esetében. Bordányban két helyszínen, a Hunyadi téren és a Deák téren szeretnének ilyen szabadidős fejlesztést megvalósítani. A Deák térre a tervek szerint egy rekortán borítású futópálya is kerül majd. Ismét benyújtásra került a sportcsarnok fejlesztését célzó pályázat, amelyet a tavalyi évben forráshiány miatt utasítottak el. A pályázati forrásból a vizesblokkok felújítására, az összes régi nyílászáró cseréjére is sor kerülhetne. Sajnos még ez esetben sincs döntés.

Megvalósuló projektjeinkről bővebb információt az alábbi füleken talál:

 • Ős-Bordány régészeti park és szarmata falurekonstrukció
 • Bordány Nagyközség Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
 • A bordányi közintézmények energetikai korszerűsítése a káros-anyag kibocsátás csökkentése céljából
 • Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok Bordányban
 • Új tanulási tartalmak és szolgáltatások Bordányban az egész életen át tartó tanulás jegyében
 • Támogatási szerződés száma: TOP-1.2.1-15-CS1-2016-00016
  Projekt címe: „Ős-Bordány régészeti park és szarmata falurekonstrukció”
  Támogatás összege: 79.999.986,- Ft
  Összköltség: 79.999.986,- Ft
  A projekt megvalósításának kezdete: 2017.07.01.
  A projekt fizikai befejezésének határideje: 2018.12.31.

  Jelen fejlesztés célja egy olyan helyi és térségi szintű tematikus és helyismereti bemutatóhely létrehozása, amely a honfoglalás előtti, az adott térségben letelepedő pusztai népcsoport, a szarmaták világának (elsősorban az építkezés, a foglalkozás, és a természeti környezet) régészeti alapokon nyugvó rekonstruálásával bemutatja az adott térség természeti és kulturális örökségét, illetve a környező táj értékeit. A projekt keretein belül egy teljes szarmata falu rekonstrukciója valósul meg földsánccal, palánkfallal, és kilátó-toronnyal, amit egy tanösvény egészít ki. A parkot egy látogatóközpont létesítése teszi teljessé, ahol a turisták további információt kapnak a szarmaták életéről audiovizuális és interaktív foglalkozások kereteiben. A projekt természet közeli központi szemlélete miatt a területre látogatók ingyenesen járhatják be a parkhoz kapcsolódó tanösvényt. Fontos szolgáltatás még az internetes és mobil alkalmazások, az online foglalási rendszer, a wifi elérhetőség. A fejlesztés legfőbb célcsoportja a családosok és a fiatalok, valamint a motiváció tekintetében a kulturális és természeti örökség látogatói. Ezt szem előtt tartva az Ős-Bordány Régészeti Park több korcsoport igényeit együttesen is kielégítik, az alábbi főbb látogató- és család-, illetve gyermekbarát attrakciókon keresztül:

  • Korhű szarmata lakóegység gazdasági építményekkel (állandó kiállítás)
  • Háztáji és termesztett szarmata növénybemutató (kültéri időszaki kiállítás)
  • Kézműipart bemutató műhelyek (állandó kiállítás)
  • Ős-bordányi táj kertje növénybemutató (kültéri időszaki kiállítás)
  • Élményelemek, szarmata közösség bemutatását segítő eszközök

   

   

   

   

   

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support