Tudta, hogy 2020. július 1-től két lépcsőben kibővül az online adatszolgáltatásra kötelezett számlák köre?

Az adatszolgáltatási kötelezettség már 2018. július 1-je óta minden belföldi adóalanyt érintett, amely minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állított ki más belföldi adóalany részére.

2020. július 1-től azonban már adatszolgáltatási kötelezettség terhel minden belföldi vállalkozást, ha számláját más belföldi adóalanynak állítja ki. Abban az esetben is, ha nem számít fel áfát. Tehát a kötelezettség akkor is vonatkozik, ha valaki alanyi adómentes, vagy kis összeget számláz. Cégként, szervezetként, egyéni vállalkozóként, de még adószámmal rendelkező magánszemélyként is érint.

2021. január 1-től pedig minden számlát látni akar a NAV.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha kézi számlát állít ki, akkor sem mentesül az adatszolgáltatás alól. Július 1-től minden egyes belföldi vállalkozás részére kiállított számlát manuálisan fel kell tölteni az Online számla rendszerébe.

Vagyis a kézzel megírt a számlák adatait egyesével rögzíteni kell a NAV online felületén. Ha 20 számlát ír egy nap, akkor mind a 20-at.

De kinek van erre ideje? Gondolhatnánk, hogy a könyvelő majd megoldja, de ne feltételezze, hogy ingyen teszi! Ha egyáltalán vállalja, hiszen ez jelentős plusz munkát igényel. Ráadásul el kell juttatni hozzá a számlákat, ami szintén plusz vesződség. Nem elég egy hónapban egyszer összekészíteni neki a számlákat, hiszen:

  • ha a számlában áthárított áfa eléri vagy meghaladja az 500 000 forintot, azt 1 napon belül
  • ha nem éri el az 500 000 forintot, akkor 4 napon belül kell feltölteni az Online számla rendszerébe.

Kérdése van? Segítségre van szüksége ahhoz, hogy automatikus legyen az adatszolgáltatás? További információért hívja Stefán Barbara kiemelt ügyfél menedzsert a +36 70 389 5323-as telefonszámon, vagy írjon e-mailt a stefan.barbara@exicominformatika.hu címre.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support