EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a „Daganatok szűrése”

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

Szervezetünk megváltozott sejtjeinek szabályozatlan és önkényes burjánzása szövetszaporulatot okoz, amit daganatnak, más néven tumornak nevezünk. A daganatok tulajdonságaik alapján lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak). A rosszindulatú daganatokat összefoglaló néven ráknak nevezzük és hazánkban évente több mint 30000 ember halálát okozzák. A rákok egy része azonban gyógyítható. Minél hamarabb észrevesszük és diagnosztizáljuk őket, annál nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A rákok egy ideig nem okoznak sem panaszt, sem tünetet, azaz rejtve maradnak testünkben. A szűrővizsgálatok olyan módszerek, amelyekkel nagy valószínűséggel felismerhetők a rejtett daganatok, így időt nyerve esélyt adhatnak a teljes gyógyulásra is. A különböző típusú rákok általában egy adott életkorban jelennek meg leggyakrabban, ezért a szűrővizsgálatukat ebben az adott életkorban célszerű elvégezni, amit rendszeresen, évente vagy kétévente meg kell ismételni. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban érdemes tudni:

  • a szűrésekkel életeket lehet menteni,
  • léteznek egyéni kezdeményezésű és országosan szervezett népegészségügyi szűrések is,
  • a népegészségügyi szűrésekre személyre szóló meghívót kapnak az érintettek,
  • a szűrések sok emberen, gazdaságosan elvégezhető, fájdalommentes módszerek,
  • nem minden rák szűrhető még tömegesen (pl. tüdőrák),
  • a szűrés nagy valószínűséggel kizárja vagy felveti a daganat lehetőségét, de ez sosem száz százalék,
  • a pozitív szűrési eredmény nem jelent diagnózist,
  • a diagnózis általában szövettani mintavétellel állítható fel.

A következőkben szervek szerint összefoglaltuk, hogy mikor, milyen gyakran és milyen módszereket ajánlott elvégezni a daganatok korai felismerésének érdekében. A különböző hazai és nemzetközi szakmacsoportok eltérő szűrővizsgálati ajánlásokat fogalmaznak meg, ezeket figyelembe véve került összeállításra az alábbi javaslat.

Vastag és végbél: 50-70 év között országosan szervezett formában 2 évente székletvérvizsgálat; 50 év felett egyéni kezdeményezésre tízévente vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

Emlő: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 40 éves korig pár évente, a felett évente orvosi emlővizsgálat; 45-65 év között országosan szervezett formában 2 évente mammográfia, de több ajánlás szerint is 40-75 év között egyéni kezdeményezéssel évente mammográfia javasolt

Méhnyak: nemi élet megkezdését követően évente méhnyak sejtvizsgálat (citológiai vizsgálat); 25-65 év között országosan szervezett formában 3 évente citológiai vizsgálat

Prosztata: 50 éves kor felett évente urológiai szakvizsgálat

Here: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat

Bőr: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat és évente bőrgyógyászati szakvizsgálat

Száj: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 45 év felett évente orvosi vizsgálat

Ha valakinek olyan betegsége van (pl. Crohn betegség), ami rákra hajalmosít vagy egyenes ági rokonánál már diagnosztizáltak rákot, akkor a fentiektől eltérően már korábbi életkorban és/vagy gyakrabban is javasolt lehet egyes szűrővizsgálatok elvégzése.

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat és buzdítja Önöket, hogy vegyenek részt szűréseken! Kérdéseik esetén forduljanak bizalommal háziorvosukhoz vagy írhatnak nekünk is az efi.morahalom@gmail.com címre.

EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

 

Dr. Pipicz Márton
EFI vezető

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support