Magyarország Kormánya a téli rezsicsökkentésben nem részesülők részére nyújtandó támogatásról a téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről szóló 1364/2018. (VII.27.) Korm. határozatában (a továbbiakban: Kormányhatározat) döntött.

Az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók részére biztosított téli rezsicsökkentésről szóló 37/2018. (III.8.) Korm. rendelet szerint a fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatásban részesülő lakossági fogyasztók vagy fogyasztói közösségek, valamint  a fűtési célú távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági felhasználók részére biztosított téli rezsicsökkentésről szóló 39/2018. (III.12.) Korm. rendelet szerint a téli fogyasztási időszakban bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő árkompenzáció jóváírásban részesülő távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztók a 12.000 Ft összegű támogatást korábban már megkapták.

A Kormányhatározat rendelkezései szerint a fenti körön kívüli jogosult háztartásoknak, melyek téli rezsicsökkentésben nem részesültek, a természetbeni támogatásra igénybejelentést szükséges benyújtani. Háztartásonként (egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége) egy darab igénybejelentés nyújtható be a helyi önkormányzatnál. A bejelentésben az igénylő nyilatkozik az igényelt természetbeni juttatás formájáról, mely tűzifa, szén, PB palackos gáz, PB tartályos gáz, fűtőolaj, vagy pellet/brikett lehet. Az igénybejelentés legkésőbb 2018. október 15. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő, a határidőt követően igénybejelentő lap befogadására nincs lehetőség!

A későbbiekben az igényjogosultság igazolására a bejelentéssel érintettek részére az Önkormányzat hivatalos igazolást állít ki.

Nem felel meg a feltételeknek az a háztartás:

amely a téli rezsicsökkentés korábbi intézkedései során már árkompenzáció jóváírásban részesült földgázfogyasztó, vagy távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztó. Fontos előírás továbbá, hogy a kizárólag elektromos fűtési móddal rendelkező háztartások nem jogosultak az igénybejelentésre.

A Korm. határozat alapján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: Katasztrófavédelem) ellenőrzi, hogy az igénybejelentést benyújtó háztartás korábban részesült-e téli rezsicsökkentésben. Az ellenőrzésről vizsgálati összefoglaló adatlapot állítanak ki, mely megküldésre kerül a vizsgált háztartás helye szerint érintett önkormányzat részére. Ha a vizsgálat eredményeként valószínűsíthető, hogy az igénybejelentő rosszhiszeműen járt el, vagyis úgy adta be az igénybejelentését, hogy már részesült a téli rezsicsökkentésben, az önkormányzatnak szabálysértési, vagy – minősítő körülmény fennállása esetén – büntetőeljárást kell kezdeményeznie az igénybejelentővel szemben!

Az igénybejelentéssel kapcsolatos jelen tájékoztató, igénybejelentő lap a (www.bordany.com) honlapon is megtalálható (Polgármesteri Hivatal/nyomtatványok/egyéb nyomtatványok/igénybejelentő téli rezsicsökkentés támogatásához). Az igénybejelentéshez szükséges nyomtatványokat személyesen a Polgármesteri Hivatal információspultnál, továbbá az ISZEK-nél (6795 Bordány, Kossuth u. 53/2) is át lehet venni. A kitöltött igénylőlapokat a Polgármesteri Hivatalban, vagy postán megküldött levélben is be lehet nyújtani.

További tájékoztatást személyesen, illetve telefonon (62/588-514) Gyémánt Éva igazgatási ügyintézőtől lehet kérni.

Kérem az érintett háztartásokban élőket, hogy a fenti tájékoztató alapján a jogosultak a 2018. október 15-i határidőre figyelemmel az igénylésüket minél előbb nyújtsák be.

                                                                                                                      Dr. Fodor Ákos

                                                                                                                                  jegyző

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support