COVID-19 elleni oltási információk

A COVID-19 elleni védőoltás kapcsán felhívjuk figyelmüket, hogy a háziorvosok keresik meg az oltandó pácienseket a regisztrációkor megadott telefonszámon, a védelmi hivatal által megadott lista szerint.
A védőoltás elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid-19 ellen. Az oltóanyagokra vonatkozó részletes információ (alkalmazási előirat, betegtájékoztató) az alábbi honlapon érhető el: https://ogyei.gov.hu/ gyogyszeradatbazis. A védőoltások nem okozhatnak Covid-19 betegséget.

Gyakorlati teendők a védőoltás előtt
 • Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve vigye magával a hozzájáruló nyilatkozatot.
 • Gondolja végig, hogy:
  • van-e krónikus betegsége,
  • a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban),
  • volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?
 • Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.
 • Vigye magával a személyazonosító iratait, taj-kártyáját!
 • A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot!
 • Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját! Praktikus megoldás lehet a rövid ujjú póló feletti réteges öltözködés.
 • A védőoltás utáni mérsékelt alkoholfogyasztás az eddigi tapasztalatok szerint nem rontja a védőoltásra adott immunválaszt.

Kérjük, további információkért olvassa el az Oltási kisokost.

Mindenki, aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást, oltási igazolást kap.

A védőoltás önkéntes és ingyenes!

Iskolai étkezés befizetés

Tisztelt Szülő!

Értesítjük, hogy a 2021. március havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére

2021. február 23-án (kedden) 8-16 óráig,

2021. február 25-én (csütörtökön) 8-16 óráig,

2021. február 26-án (pénteken) 8-12 óráig

van lehetősége a  POLGÁRMESTERI HIVATALBAN.

Az átutalással fizetők 2021. február 22-én e-mailben kapják meg a számlát.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

KarrierM: ingyenes álláskeresési portál indult

„A kormány a munkát keresők és a vállalkozások közötti kapcsolatok erősítése érdekében a mai nappal elindítja a karrierm.hu oldalt” – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette, a felhasználóbarát felületet díjmentesen használhatják a cégek és leendő munkavállalóik. A munkaerő-közvetítést, a toborzás-kiválasztás folyamatát támogató KarrierM Állásportál hozzájárul a munkaalapú társadalom kiépítésében, a foglalkoztatás bővítésében elért eredmények megvédéséhez.

A weboldal a hazai vállalkozások és intézmények számára professzionális keretek között teszi lehetővé az üres álláshelyek meghirdetését, az alkalmas jelöltek előszűrését és megszólítását. A teljes munkaerő-közvetítési folyamat szakmai támogatását szolgáló portálon már az induláskor több mint kétszáz állásajánlatot érhetnek el a munkát keresők, pályaváltást tervezők.

Bodó Sándor hangsúlyozta, hogy a piaci alapú állásportálokkal ellentétben a KarrierM oldal használata minden érdeklődő számára díjmentes. A könnyen áttekinthető felépítésű portál személyes tanácsadással és call center támogatással áll ügyfelei rendelkezésére. Legfőbb erőssége, hogy a munkaadó által megjelölt elvárások, az állás betöltéséhez szükséges kompetenciák alapján automatikus előszűrést végez, ezzel nagyban megkönnyítve az álláskeresők dolgát is.

Az állásportál munkatársai minden esetben ellenőrzik a feltöltött álláskeresői, munkaadói profilokat és az állásajánlatokat, ami garanciát jelent arra, hogy csak valós hirdetések, létező cégek és személyek szerepeljenek az oldalon. A megvalósítás során az alapvető jellemzőkön (iskolai végzettség, keresett munkakör stb.) túl a szakmai és kulcskompetenciákat is hangsúlyosan vették figyelembe, így a felület szélesebb körben segítheti az álláskeresők és munkaadók egymásra találását.

A ma elindult GINOP-5.3.6-17-2017-00001 „Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás” kiemelt projektben, annak első elemeként létrehozott KarrierM szolgáltatásait android és ios alkalmazásokon keresztül is elérhetik a felhasználók. A projektet az OFA Nonprofit Kft. működteti.

Forrás:kormany.hu

Tájékoztató matricás hulladékszállítási rendszerről

Az FBH-NP Nonprofit Kft. értesíti a lakosságot, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény és Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII.31.) Korm. rendeletnek való megfelelés miatt, a hulladékkezelési- és szállítási szolgáltatás minőségének, valamint ellenőrzési rendszerének hatékonyabbá tétele érdekében szolgáltatási területén több lépcsőben, matricás rendszer kerül bevezetésre. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatásra jogosult, nyilvántartásukban szereplő ingatlanhasználók edény méretre és felhasználási helyre vonatkozóan, azonosító matricát kapnak postai úton, a hulladékszállítási díjról szóló számlák mellé. A matricákat a közszolgáltatás igénybevevőjének fel kell ragasztania a hulladékgyűjtő edényre. A szolgáltató ezzel a lépéssel hozzá kíván járulni az illegális szemetelés visszaszorításához. A matricarendszer bevezetésével felderítésre kerülhetnek azok a felhasználók, akik jogosulatlanul veszik igénybe a közszolgáltatást.

A teljes tájékoztatót ide kattintva érheti el!

Tovább toboroz a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ (Szeged) továbbra is végzi a szerződéses és az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra történő toborzással kapcsolatos feladatait, az ügyfélszolgálati tevékenység folyamatos. A Magyar Honvédség Csongrád-Csanád megyében 2021. április 7.-május 21. között ismét kiképzési programot indít, ezúttal olyan jelentkezők részére, akik vállalják az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) katonai szolgálatot. A kiképzés helyszíne Makó, a foglalkozások hétfő-péntek között, napi 8 órás munkarendben zajlanak. A jelentkezés feltétele: büntetlen előélet, egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés. A kiképzés időszaka alatt a katonák: rendfokozatuknak megfelelő illetményben, utazási költségtérítésben, katonai ruházati ellátásban, étkezésben, és egészségügyi ellátásban részesülnek. Az kiképzés befejezése után az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák az alábbiak szerint vállalhatnak folyamatos behívással szolgálatot a Magyar Honvédség kötelékében: határszolgálatban való részvétel, külföldi szolgálatban (békefenntartó műveletben) való részvétel – külön alkalmasság- vizsgálat alapján. A kiképzett területvédelmi tartalékos katonáknak a későbbiekben – amennyiben megfelelnek az alkalmassági előírásoknak – lehetőségük van szerződéses katonai szolgálatra is jelentkezni.

EPSON MFP image

A Faluház és Könyvtár szolgáltatásai

A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt sem áll meg az élet a bordányi Faluház és Könyvtárban. A főbejáratot zárva kell, hogy tartsák, de a munkatársak általában munkanapokon 8.00 és 16.30 között elérhetőek. Kérjük csengessen a belső ajtón elhelyezett csengővel! Könyv-, folyóiratkölcsönzés, nyomtatás, fénymásolás időpontegyeztetése e-mailen a konyvtar@bordany.hu és a faluhaz.bordany@gmail.com címen, telefonon a +36 30/965-0771 vagy a +36 62 588 516-es számon, illetve a Faluház és Könyvtár Facebook és Messenger felületén zajlik. Az ügyintézésnél a maszk viselése kötelező! Megértésüket és türelmüket köszönjük!

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Daganatok szűrése

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a „Daganatok szűrése”

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

Szervezetünk megváltozott sejtjeinek szabályozatlan és önkényes burjánzása szövetszaporulatot okoz, amit daganatnak, más néven tumornak nevezünk. A daganatok tulajdonságaik alapján lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak). A rosszindulatú daganatokat összefoglaló néven ráknak nevezzük és hazánkban évente több mint 30000 ember halálát okozzák. A rákok egy része azonban gyógyítható. Minél hamarabb észrevesszük és diagnosztizáljuk őket, annál nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A rákok egy ideig nem okoznak sem panaszt, sem tünetet, azaz rejtve maradnak testünkben. A szűrővizsgálatok olyan módszerek, amelyekkel nagy valószínűséggel felismerhetők a rejtett daganatok, így időt nyerve esélyt adhatnak a teljes gyógyulásra is. A különböző típusú rákok általában egy adott életkorban jelennek meg leggyakrabban, ezért a szűrővizsgálatukat ebben az adott életkorban célszerű elvégezni, amit rendszeresen, évente vagy kétévente meg kell ismételni. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban érdemes tudni:

 • a szűrésekkel életeket lehet menteni,
 • léteznek egyéni kezdeményezésű és országosan szervezett népegészségügyi szűrések is,
 • a népegészségügyi szűrésekre személyre szóló meghívót kapnak az érintettek,
 • a szűrések sok emberen, gazdaságosan elvégezhető, fájdalommentes módszerek,
 • nem minden rák szűrhető még tömegesen (pl. tüdőrák),
 • a szűrés nagy valószínűséggel kizárja vagy felveti a daganat lehetőségét, de ez sosem száz százalék,
 • a pozitív szűrési eredmény nem jelent diagnózist,
 • a diagnózis általában szövettani mintavétellel állítható fel.

A következőkben szervek szerint összefoglaltuk, hogy mikor, milyen gyakran és milyen módszereket ajánlott elvégezni a daganatok korai felismerésének érdekében. A különböző hazai és nemzetközi szakmacsoportok eltérő szűrővizsgálati ajánlásokat fogalmaznak meg, ezeket figyelembe véve került összeállításra az alábbi javaslat.

Vastag és végbél: 50-70 év között országosan szervezett formában 2 évente székletvérvizsgálat; 50 év felett egyéni kezdeményezésre tízévente vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)

Emlő: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 40 éves korig pár évente, a felett évente orvosi emlővizsgálat; 45-65 év között országosan szervezett formában 2 évente mammográfia, de több ajánlás szerint is 40-75 év között egyéni kezdeményezéssel évente mammográfia javasolt

Méhnyak: nemi élet megkezdését követően évente méhnyak sejtvizsgálat (citológiai vizsgálat); 25-65 év között országosan szervezett formában 3 évente citológiai vizsgálat

Prosztata: 50 éves kor felett évente urológiai szakvizsgálat

Here: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat

Bőr: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat és évente bőrgyógyászati szakvizsgálat

Száj: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 45 év felett évente orvosi vizsgálat

Ha valakinek olyan betegsége van (pl. Crohn betegség), ami rákra hajalmosít vagy egyenes ági rokonánál már diagnosztizáltak rákot, akkor a fentiektől eltérően már korábbi életkorban és/vagy gyakrabban is javasolt lehet egyes szűrővizsgálatok elvégzése.

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat és buzdítja Önöket, hogy vegyenek részt szűréseken! Kérdéseik esetén forduljanak bizalommal háziorvosukhoz vagy írhatnak nekünk is az efi.morahalom@gmail.com címre.

EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

 

Dr. Pipicz Márton
EFI vezető

Iskolai étkezés befizetés

Tisztelt Szülő!

Értesítjük, hogy a 2021. február havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére
2021. január 26-án (kedden) 8-16 óráig,
2021. január 28 -án (csütörtökön) 8-16 óráig,
2021. január 29-én (pénteken) 8-12 óráig
van lehetősége a  POLGÁRMESTERI HIVATALBAN.

Az átutalással fizetők 2021. január 22-én e-mailben kapják meg a számlát.

Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542

Gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézés

Felhívjuk a tisztelt adózók figyelmét, hogy a gépjárműadót illetve az adóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1. napjától önkormányzatunktól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette át. 

Év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról.

A változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

A 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell fordulni.

Előlegcsökkentés lehetősége az iparűzési adóban

Megjelent a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, ezzel kapcsolatban a következőke szeretnénk felhívni a tisztelt adózók figyelmét.

A vállalkozóknak – akik azzal felelnek meg a mikro-, kis és középvállalkozássá minősítés feltételeinek, hogy esetükben a nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg értékhatár legfeljebb 4 milliárd forint – a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban (2021. március 16. és 2021. szeptember 15.) megfizetni, ha erre vonatkozóan nyilatkozatot tesznek.

Az említett nyilatkozat az állami adó- és vámhatóságon (NAV) keresztül, elektronikus úton, a NAV által rendszeresített 21NYHIPA megnevezésű nyomtatványon 2021. február 25. napjáig nyújtható be.

A NAV a nyilatkozatot elektronikus úton megküldi a nyilatkozatot tevő vállalkozó székhelye és a NAV-nál nyilvántartott telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára.

A cég fióktelepe olyan telephely, amely más településen van, mint a cég székhelye. Amennyiben ezt nem jelentette be a NAV-hoz azt a 21T201T megnevezésű nyomtatványon teheti meg.

A székhely magánszemélyek esetében az állandó lakóhely. Ha lakóhelyétől eltérő településen rendelkezik termőfölddel és azt telephelyként nem jelentette be a NAV-hoz, azt a 21T101 megnevezésű nyomtatványon teheti meg.

A telephelyeket legkésőbb 2021. február 25-ig jelenthetik be, amennyiben ezt nem teszik meg, akkor nem jogosultak az előleg-kedvezményre.

A nyilatkozat elektronikus beküldése vonatkozik az őstermelőkre is, tehát aki ezt az adókönnyítést igénybe kívánja venni, de nem rendelkezik elektronikus kapcsolattartási elérhetőséggel ezen időpontig ezt ki kell, hogy alakítsa.

A nyomtatványt az adózó meghatalmazottja is benyújthatja. A nyomtatvány elektronikus benyújtásához a képviseleti jogosultságot előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz. Az elektronikusan benyújtott nyomtatványt ugyanis a NAV csak akkor tudja befogadni, ha a benyújtó képviseleti jogosultságát előzetesen regisztrálta. A képviseleti jogosultság bejelentése a NAV által rendszeresített EGYKE megnevezésű adatlapon biztosított.

Azon KATA adóalanyoknak, akik az iparűzési adóban a tételes adót választották nem kell nyilatkozatot benyújtaniuk, esetükben automatikusan érvényesül a csökkentés.

Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a nyilatkozat benyújtására legkésőbb 2021. február 25. napjáig nem kerül sor az adóelőleg felezési kedvezmény nem vehető igénybe!

Egyéni dohányzás leszokás támogatása

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Magyarországon minden ötödik ember dohányzással összefüggő betegségben veszíti el életét. A dohányzás növeli a három leggyakoribb halálokot: a szív- és érrendszeri betegségeket, rosszindulatú daganatos megbetegedéseket, krónikus obstruktív légúti betegségeket (COPD). Ennek egyik oka, hogy a cigarettafüstben több mint 4000 különböző kémiai anyag található, ami nem csak a dohányzók, hanem azok környezetében élők egészségét is károsítja.

A függőség miatt a leszokás szakmai segítséggel eredményesebb! Online vagy személyes egyéni dohányzás leszokás támogató programunkra az alábbi linken lehet jelentkezni:

https://forms.gle/uJngVQtdTbCkNiy8A

A jelentkezés után munkatársunk időpontot és helyszínt egyeztet az érdeklődővel. A tanácsadások az érvényes szakmai szabályoknak megfelelően kerülnek megtartásra. A konzultációk száma egyénileg kerül meghatározásra. A tanácsadás a Mórahalom Járás lakosai számára ingyenes. Személyes tanácsadás Mórahalmon valósul meg, azon csak fertőzésre utaló tünet- és panasz hiányában, orrot és szájat eltakaró maszk viseletében lehet részt venni.

A leszokásban segítséget nyújthat az ingyenesen hívható Dohányzás Leszokás Támogató Központ is: 0680/44-20-44

EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

Újabb speciális tartalékos katonai kiképzések indulhatnak februárban

Továbbra is várja a speciális önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezőket a Magyar Honvédség. A 6+6 hónapos munkahelyteremtő programhoz nyár óta közel ezren csatlakoztak, de a szolgálat iránt továbbra is nagy az érdeklődés, ezért akár már február 1-jén újabb kiképzések indulhatnak. A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója, mely a koronavírus-járvány elleni védekezésben akár több ezer fő foglalkoztatásával is szerepet vállal. A speciális tartalékosi szolgálat a munkahelyüket elveszítő, felnőtt korú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak szól. A honvédségnél mindenki megtalálhatja a számításait, mivel a klasszikus katonai feladatok mellett, szinte valamennyi civil szakma képviselőit tudják foglalkoztatni. A program júliusi indulásakor 14 helyszínen közel 400 fő vonult be, szeptemberben pedig 13 helyszínen több mint 350 fővel kezdődtek meg a kiképzések. A bevonulás harmadik üteme október elsején volt 10 helyszínen, ekkor több mint 200 fő írt alá szerződést a honvédséggel. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés. A felvételt nyert katonák három ciklusban végzik a hat hónapos kiképzésüket, amely alapkiképzésből, általános lövész kiképzésből és szakkiképzésből áll. Ez idő alatt bruttó 161 ezer forintos illetményt, utazási költségtérítést, ruházati ellátást és étkezést kapnak. A foglalkozások heti 40 órás elfoglaltságot jelentenek. Ha valaki közben úgy dönt, hogy visszatér a civil életbe, azt bármikor, hátrányos következmények nélkül megteheti, de a szerződés újabb 6 hónappal meg is hosszabbítható. A jelentkezők dönthetnek úgy is, hogy áttérnek más tartalékos szolgálati formára, vagy pályájukat szerződéses katonaként folytatják, amennyiben megfelelnek az ehhez szükséges fizikai, pszichikai és egészségügyi feltételeknek. További információkért keresse az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzóit személyesen, e-mailben vagy telefonon, elérhetőségeik itt találhatóak.

Forrás: hadkiegeszites.hu

Elkészült a kéményseprők sormunkaterve

Elkészítette és kiadta az ezévi sormunkatervét a Szegedi Kéményseprőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., amelyből kiderült, hogy településünkön februári, márciusi, novemberi és decemberi hónapban végzik kötelező tűzmegelőző munkájukat a kéményseprők. Nagyközségünkben idén is házról-házra jár a kéményseprő és ha nem tud bejutni a kémény tulajdonosához, és nem tudja az előírt kéményellenőrzést és kéményseprést elvégezni, akkor egy értesítést hagy a postaládában. A cég egyik munkatársa telefonos megkeresésünk közben elmondta nekünk, hogy a főbb munkálatokat az év végére tartogatják, azonban ha szükséges előzetes időpont egyeztetést követően bármikor településünk lakosai segítségére állnak. A Szegedi Kéményseprőipari Kft.-vel kapcsolatba léphetnek a +3662/485-077-es telefonszámon, vagy üzenetet küldhetnek nekik a http://www.kemenytisztitas.hu oldalon keresztül.

Szenvedélybetegek Nappali Intézménye és Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Tisztelt Lakosság!

A szenvedélybetegséggel küzdők felépülését segítő szolgáltatásaink továbbra is igénybe vehetők az óvintézkedések betartása mellett.

Ha Ön úgy érzi, egyes szerek (alkohol, gyógyszer, kábítószer) használata fölött elvesztette a kontrollt, illetve egyes viselkedési formák (online és/vagy szerencsejáték, vásárlás, munka, evés, önsértő magatartás) kényszeressé váltak az életében, forduljon hozzánk bizalommal. A témában jártas szakemberek segítenek abban, hogy megtanuljon együtt élni a szenvedélybetegségével – hozzátartozónak a szenvedélybeteggel – úgy, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza magának és környezetének. Ha szeretne változtatni az életmódján, abban is segítünk, de a változtatás szándéka nem feltétele az ellátás igénybevételének.

Az ellátás igénybevételének módja:

Az ellátás a következő településeken akár otthonában is ingyenesen igénybe vehető:

Ásotthalom, Balotaszállás, Bordány, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés, Zákányszék, Zsombó

Központ: 6782 Mórahalom, Móradomb körút 40.

Intézményvezető: Csótiné Ördög Edit

Szakmai vezető: Jakabos Boglárka

Mobil: 30/570-4978

E-mail: szenvedelybh@hoszkp.hu

Időpont-egyeztetés munkanapokon 8-16 óra között lehetséges a fentebb megadott telefonszámon.

 

Szenvedélybeteg ellátás 2021

Változatlan a gyermekgyógyászati ügyelet helyszíne

Magyarország Kormánya a járványügyi készültség bevezetéséről szóló 283/2020. (VI.17.) Korm. rendeletével a COVID-19 (vuhani koronavírus) kapcsán Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzetet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be. A Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatok zavartalan ellátása érdekében a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása a kijelölést meghosszabbítását kérte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályától. A Járási Tisztifőorvos a határozatában, a Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat ellátására 2021. január 1. napjától továbbra is a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központját (6720 Szeged, Korányi fasor 14-15.) jelölte ki. Fentiekre tekintettel a Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyeleti feladatokat 2021. január 1. napjától továbbra is a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Gyermekgyógyászati Alapellátási Ügyelete (6720 Szeged, Szilágyi u. 7.) helyett, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ (6720 Szeged, Korányi fasor 14-15. – Árvízi Emlékmű) látja el. A hatósági kijelölés az egészségügyi válsághelyzet megszűnését követő 90. nap időtartamára szól!

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Depresszió

EGÉSZSÉGPERCEK: Fókuszban a Depresszió

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

A depresszió a hangulatzavarok körébe tartozó gyógyítható, pszichét érintő mentális betegség, amelynek során a lelki egészség szenved zavart. A depresszió befolyásolja az egész személyiséget, így a gondolatai- és érzelmi világot, illetve negatív hatással bír a test megszokott működésére is.

Mik a depresszió tünetei?

A depresszió fennállása esetén több héten keresztül az alábbi tünetek közül több is megjelenik általában:

 • érzelmi tünetek (ezek között leginkább az örömkészség elvesztése, szomorúság),
 • motivációs tünetek (passzivitás, kitartás és kezdeményezőkészség hiánya feladatok, kitűzött célok esetében),
 • gondolkodásbeli, kognitív tünetek (negatív énkép, reménytelenség, zavarodottság, koncentrációs és emlékezeti zavarok), valamint
 • élettani vagy vegetatív tünetek (alvászavar, étkezési szokások megváltozása, fáradtság, szexuális vágy csökkenése, gyakori fejfájás, emésztési zavarok).

Milyen jeleket vehetünk leginkább észre?

A fentiek közül a magatartási tünetek azok, amelyek a környezet számára a leginkább figyelmeztető jelzések lehetnek:

 • örömképesség és humorérzék elvesztése, tartós lehangoltság,
 • munkaképtelenség, visszahúzódás, döntésképtelenség, aktivitáscsökkenés,
 • öngyilkossági fantáziák, arra utaló kijelentések,
 • megjelenésbeli változások: kifejezéstelen arcmimika, lelassult beszéd és mozgás, tónustalan testtartás.

A szomorúság azonos a depresszióval?

A depresszió nem egyenlő a szomorúsággal. A fentiekből is kitűnik, hogy a depresszió a hangulatzavarok körébe tartozó betegség, amely általában szakember bevonását teszi szükségessé, amíg az ettől megkülönböztetendő szomorúság vagy lehangoltság egy olyan érzelmi állapot, amelyet az életünk során többször is megtapasztalunk különböző kiváltó események, például veszteségélményekre vagy egy stresszel teli helyzetre, időszakra adott normális reakcióként. A depresszió során a felsorolt tünetek közül több is jelen kell legyen több héten át annak megállapításához. A szomorúság érzése pedig csak egy eleme, tünete lehet a depressziónak, illetve normális esetben a rosszkedv viszonylag rövid időn belül el is múlik.

Mi vezethet depresszióhoz?

A depresszió kialakulásához általában egyszerre több tényező egyidejű megjelenése vezet, így szerepet játszik benne:

 • genetikai meghatározottság (fokozottabban veszélyeztetettek azok, akiknek a szülei depresszióban vagy szorongásos zavarban szenvedtek, alkoholizmussal küzdöttek),
 • empátiaszegény, elutasító, érzelmileg hideg gyermekkori családi környezet és nevelés,
 • kora gyermekkori negatív élmények, traumák,
 • stresszt okozó életesemények,
 • információfeldolgozást befolyásoló gondolkodási zavarok.

Milyen gyakori a depresszió?

A depresszió súlyosabb, kezelést igénylő eseteiben a népesség mintegy 10-15%-a lehet érintett legalább egyszer élete során (a pontos adatokra csak következtetni lehet, mert sok esetben sajnos felderítetlen, így ellátatlan marad a betegség, hosszú ideig negatív ráhatással bírva az egyén egészségére, életére).

Mit tehetünk, hova fordulhatunk?

A depresszió gyógyítható betegség! Leghatásosabb gyógymódjának a gyógyszeres- és pszichoterápia együttes alkalmazása tekinthető. Előbbit elsősorban pszichiáter szakorvosok, utóbbit leginkább klinikai szakpszichológusok, pszichoterapeuták végzik. A területileg illetékes intézmény a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinikája, ahova akár beutaló nélkül vagy háziorvosi beutalóval, telefonon előre egyeztetett időpontban lehet fordulni szakszerű segítségért. Háziorvosához is bizalommal fordulhat, ha a depresszióval kapcsolatban szeretne segítséget kérni!

A depresszióról további hasznos információk olvashatók a www.ifightdepression.com/hu oldalon.

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda a koronavírus járványra való tekintettel egy új lehetőséget kínál azok számára, akik érdeklődnek a lelki egészségfejlesztés iránt. Ennek keretében irodánk két pszichológusa, Dusnoki-Tajti Franciska és Matolay Máté életvezetési tanácsadással segíti az érdeklődőket, hogy egy-egy problémában tovább lendülhessenek. Online vagy személyes egyéni tanácsadásra a https://forms.gle/VH8v3F47GMWDYv8AA linken vagy +36703718663 telefonszámon lehet jelentkezni.

Ha úgy érezzük, hogy azonnali segítségre van szükségünk, akkor a nap 24 órájában lehetőségünk van támogatást kérni az alábbi lelkisegély telefonszámokon.

 • Gyermekeknek és 24 év alatti felnőtteknek tel.: 116-111
 • Felnőtteknek tel: 116-123

EFI munkatársai

„Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című, EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosítószámú projekt támogatásában.

Január kilenctől (szombat) újra nyitva tart a hulladékudvar

Az FBH-NP Nonprofit Kft. szolgáltatási területéhez tartozó települések lakosai számára 2021. január január 9-től szombatonként 13.00-16.00 óra között zavartalan nyitvatartás mellett lesz lehetőség a hulladék elhelyezésére. A hulladékudvarokban a háztartásokban keletkező szelektíven gyűjtött hulladékok átvételét az ott dolgozók csak abban az esetben tudják teljesíteni, amennyiben a behozni kívánt hulladék megfelelően szétválogatásra került. A bordányi lakosok igénybe vehetik a forráskúti, üllési és zsombói hulladékudvarokat is. Az udvarok nyitvatartásáról és a beszállítható hulladék mennyiségéről a 06-79/524-821-es ügyfélszolgálati telefonszámon érdeklődhetnek.

Iskolai étkezés befizetés

Tisztelt Szülő!
Értesítjük, hogy a 2021. január havi iskolai gyermekétkeztetési térítési díj előleg befizetésére
2021. január 7-én (csütörtökön) 8-16 óráig,
2021. január 8-án (pénteken) 8-12 óráig,
2021. január 11-én (hétfőn) 8-16 óráig,
2021. január 12-én (kedden) 8-16 óráig
van lehetősége a POLGÁRMESTERI HIVATALBAN.
Az átutalással fizetők 2021. január 7-én  e-mailben kapják meg a számlát.
Czombos Krisztina
élelmezésvezető
0630/62-55-542
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support