Az elmúlt évek sikeres pályázati munkájának köszönhetően több mint 400 millió forint értékben zajlanak majd beruházások Bordányban az elkövetkező egy-két évben. Három, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében meghirdetett pályázat eredményéről értesítették az önkormányzatot az elmúlt időszakban, mindhárom fejlesztési elképzelés megkapta a maximálisan igényelt támogatási összeget, ami ráadásul 100%-os támogatási intenzitású, azaz nem kell hozzá önerőt biztosítani a falunak.

Településünk polgármestere a napokban írta alá mindhárom támogatási szerződést, így várhatóan a Bordányi Napló megjelenésekor már a település számlájára érkezik a fejlesztési forrás. Ezt követően azonnal megindulhatnak majd a közbeszerzési eljárások, és sikeres közbeszerzés esetén a kivitelezési munka is. A legfontosabb és legnagyobb értékű beruházás az óvoda és bölcsőde bővítése lesz, két új csoportszoba építésére és a bölcsődei konyha bővítésére kerül majd sor.

Az önkormányzati intézmények energiahatékonyságát növelő pályázatból legnagyobb mértékben az általános iskola, a sportcsarnok és a polgármesteri hivatal fejlesztése valósul meg, de például az óvodában és a szociális központban is napelemeket szerelnek fel, amellyel kiváltják majd az áramszámla nagy részét. Az iskolában és a hivatalban is a kazáncsere, a falak szigetelése, és ahol szükséges nyílászáró- és fűtőtest csere is megvalósul, mindez annak érdekében, hogy csökkenjen a fűtés- számla is.

A Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés. Ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén. A támogatásból egy falurekonstrukció, egy tanösvény és egy látogatóközpont épülhet majd meg a Dudás utca végén található önkormányzati területen.

További pályázatok elbírálását is várja az önkormányzat. Közel hatvan millió forintos támogatás iránti igényt nyújtott be a Faluház és Könyvtár. Mint ahogy erről korábban is beszámoltunk itt programokra és például a nagyterem székeinek cseréjére is pályáztak. Ugyancsak nem hirdettek még eredményt a szabadtéri fitneszparkok kialakítására beadott pályázatok esetében. Bordányban két helyszínen, a Hunyadi téren és a Deák téren szeretnének ilyen szabadidős fejlesztést megvalósítani. A Deák térre a tervek szerint egy rekortán borítású futópálya is kerül majd. Ismét benyújtásra került a sportcsarnok fejlesztését célzó pályázat, amelyet a tavalyi évben forráshiány miatt utasítottak el. A pályázati forrásból a vizesblokkok felújítására, az összes régi nyílászáró cseréjére is sor kerülhetne. Sajnos még ez esetben sincs döntés.

Jelenleg folyamatban van a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet zöldség-gyümölcs feldolgozó kisüzemének kialakítása is. Az önkormányzati tulajdonnal rendelkező szövetkezet is pályázati forrásból fejleszt, illetve közel három évig az itt foglalkoztatottak béréhez is jelentősen hozzájárul az OFA Nonprofit Kft.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail