A hideg, téli időjárás beköszöntével az eddigi hagyományokhoz híven idén is kikerültek az óvoda udvarára a madáretetők. A gyerekek nagy örömmel készítették a „madár csemegét”: almakarikákat zsírba, majd magvakba forgattak. Ezeket közösen kiakasztottuk a fákra. Az etetők mellett szintén fontos eleme a madarak gondozásában az itató is, ami szintén rendelkezésre áll az udvarunkba látogató madarak számára. Megtudtuk az MME kisvideójából, hogy ezt akár fürdésre is használhatják, még ebben a hidegben is. Illetve, hogy mit, miért adhatunk nekik enni. A környezettudatos szemléletmód, a természet szeretete, az állatok védelme mind szerepet kap óvodánkban. Még ősszel kikerült a diófára délkeleti tájolással egy „B” típusú madárodú, amit a Magyar Madártani Egyesülettől vásároltunk. Ezzel jövőbeni céljaink egyikét kezdtük megvalósítani, ami a Madárbarát Óvoda cím elnyerése.
Ehhez legalább 1 évig működtetni kell az etetőket, itatókat, illetve a megfigyeléseket feljegyezni, melyet egy jelentőlap vezetésével szükséges igazolnunk. Reméljük, hogy hamarosan lakója is lesz az odúnak. Naponta ellenőrizzük, hogy kell-e újra tölteni eleséggel vagy a befagyott vizet cserélni, hiszen a folyamatosság a kulcsa a feladatnak. A gyerekekkel a csoportszobából már láttunk gerléket és verebeket is csemegézni az etetőkben. Mindez jó alkalom, hogy megismerjük a madarak nevét. Ez a látvány jóleső érzéssel töltött el mindenkit, hogy önzetlenül segíthettünk a kismadarakon. A gyerekeket az érzelmeiken keresztül lehet megnyerni. A rácsodálkozás öröme az, amivel ilyen kicsi korban el tudjuk kezdeni a környezetünkre való odafigyelés igényét. Ez szoros párhuzamot alkot a Boldog Óvoda alapelveivel: a figyelmesség, egymás tisztelete, a törődés, az empátia, melyeket nemcsak társaink felé, hanem a minket körülvevő természet felé is gyakorolhatunk. Fontos megismertetni velük az ok-okozati összefüggéseket. Ha télen folyamatosan gondoskodunk kis barátainkról, akik nem találnak elég eleséget a természetben, akkor azok nyáron biztosan meghálálják a gondoskodásunkat. A témát tovább színesítettük mesékkel, versekkel, dalokkal és kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő kisfilmekkel.
További terveink között szerepel tavaszra egy fecskefészek telepítési projekt. Az ehhez szükséges fészkeket már nyáron elkészítették a gyerekek. A sikeres fészekrakást és bővítést saras szalma kikészítésével szeretnénk elősegíteni.
A madáretetés folyamata egész télen meghatározó lesz az óvoda életében, hiszen ezt a témát hétről hétre más csoport fogja feldolgozni.
A napokban nem csak a kismadarak, hanem mi is nagyon boldogok voltunk, hiszen az időjárásnak köszönhetően sikerült kihasználnunk a tél örömeit. Szánkóztunk, hógolyóztunk a gyerekek és az óvónénik nagy örömére.

Horváthné Kálmán Zita
intézményvezető-helyettes

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support