Tisztelt Bordányi lakosok!
Tisztelt Ügyfelek!

Az élet számos területén tapasztalhatjuk, hogy különböző ügyeinket nem csupán személyesen, hanem telefonon vagy akár interneten keresztül elektronikusan is intézhetjük. A közigazgatás sem képez kivételt ez alól a folyamat alól; már most is számos közigazgatási eljárást kezdeményezhetünk, és számos közigazgatás által elérhető szolgáltatás vehetünk igénybe elektronikus úton. Az elektronikus ügyintézés iránt fogékonyak számára jó hírt jelent, hogy a 2018. évtől kiszélesedett Bordány Nagyközség Önkormányzata által nyújtott elektronikus szolgáltatások köre. Mindez azt jelenti, hogy mindenkinek lehetősége van, hogy bármilyen ügyet papír alapú nyomtatvány benyújtása, vagy személyes megjelenés helyett, kényelmesen akár otthonról, elektronikusan interneten keresztül kezdeményezzen és nyomon kövessen.

Az elektronikus szolgáltatások alapvetően két internetes felületen érhetők el:

  1. Önkormányzati Hivatali Portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) egyes államigazgatási hatósági ügyekhez kapcsolódó rögzített tartalmú elektronikus űrlapok érhetőek el. Az e-nyomtatványokat ágazat (pl: adóügy, hagyatéki ügyek, ipar- kereskedelem stb.) és ügytípus bontásban találhatjuk meg a honlapon. Itt kereshetjük meg a számunka megfelelő beadandó e- iratot. (pl: „Túlfizetés átvezetési és visszatérítési kérelem”, „Méltányossági kérelem”, „Bejelentés nem üzletköteles termék forgalmazásásól” stb.) Az online kitöltésre kattintva nyithatjuk meg az interaktív e- nyomtatványt, és itt nyílik lehetőség az adatok beírására is. (Amennyiben az ügyfél a nyomtatvány megnyitása előtt ügyfélkapus, (cégkapus) azonosítójával belépett, a nyomtatvány automatikusan kitölti az ügyfél adatait, így arra már nem kell időt fordítani.) A nyomtatvány interaktív; a bejelölt rubrikák és kitöltött mezők függvényében ad lehetőséget a további adatok beírására, ezzel segítve annak kitöltését. A nyomtatvány teljes kitöltését követően beküldés előtt az ügyfél az „Ellenőrzések futtatása” gombra kattintva ellenőrizheti, hogy a nyomtatványa tartalmaz-e hiányosságot, vagy logikai hibát. Amennyiben nem, „Beküldés” gombra kattintva küldhetjük azt be a hivatalhoz. Fontos, hogy a beküldés csak akkor lehetséges, ha az ügyfél akár a nyomtatvány kitöltése előtt vagy azt követően ügyfékapus, (cégkapus) azonosítójával bejelentkezik. Javasoljuk, hogy beküldés előtt a „Letöltések” ikonra kattintva mentsük le a nyomtatványt saját gépünkre, hálózatunkra. A beküldésről a képernyőn egy beküldési azonosító tűnik fel, javasoljuk, hogy a beküldési azonosítót az ügyfelek mentsék el, vagy jegyezzék fel, ugyanis ennek segítségével tudják a későbbiekben igazolni az e-irat feladását.

Hasznos funkció, hogy az Önkormányzati Hivatali Portálon lehetőségünk nyílik a kezdeményezett ügyeink nyomon követésére („Ügykövetés”), de online ellenőrizni tudjuk adóegyelegünk állását is („Adóegyenleg lekérdezés”).

  1. A másik elektronikus kapcsolattartásra lehetőséget adó felület az un. E- papír (https://epapir.gov.hu/) szolgáltatást nyújtó internetes honlap. Az E- papír felületen keresztül – a kötött tartalmú e- űrlap helyett – szabadon megfogalmazott bármilyen tartalmú beadvány nyújtható be a hatósághoz. Ügyfélkapus/ cégkapus bejelentkezést követően kiválaszthatjuk a témacsoportot és/vagy ügytípust és/vagy címzettet. Ez követően elektronikusan kötetlen formában fogalmazhatjuk meg beadványunkat. Az esetleges csatolmányok feltöltését követően egy kattintással küldhetjük be beadványunkat a kiválasztott közigazgatási szervez, hivatalhoz. Az irat beküldéséről a rendszer visszaigazolást küld.

Fontos megjegyezni, hogy mind az Önkormányzati Hivatali Portálon mind az E- papír felületen keresztül beküldött beadványokhoz lehetőségünk van bármilyen dokumentumot csatolni, mellékleni. Amennyiben valaki mást bízunk meg, hogy ügyünkben eljárjon (például egy könyvelő irodát), fontos, hogy meghatalmazást adjuk a helyettünk eljáró személynek. Nincs ez másként az elektronikus ügyintézés esetén sem, fontos, hogy eljárása előtt meghatalmazást adjuk a meghatalmazottnak.

A fenti bemutatott lehetőségekkel várakozás-, postaköltség nélkül, idő- és költségtakarékosan, kényelmesen, akár otthonról a karosszékből intézhetjük hivatali ügyeinket. Javasoljuk, hogy minél többen vegyék igénybe ezt az új szolgáltatást. Amennyiben a rendszer használata problémát okoz, vagy hibába ütköznek, a fenti honlapokon a „kapcsolat” linkre kattintva kérhetnek segítséget illetve a Bordányi Polgármesteri Hivatal érintett kollégái készséggel állnak rendelkezésükre.

Dr. Fodor Ákos, jegyző

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support