A hazai fejlesztéspolitikai szereplők, így a megyei önkormányzat és Bordány Nagyközség Önkormányzata is megkezdte a felkészülést a 2021-2027 közötti Európai Uniós költségvetési ciklusra, amelynek fontos elemei lesznek a kohéziós források. A tervek összeállításában fontos szerepük van a megyei önkormányzatoknak, akik a korábbi időszakhoz hasonlóan települési igényekre alapozva állítják össze a megye fejlesztési terveit. A tervezés jelenlegi szakaszában nem konkrét projekteket, hanem intézkedéseket, beavatkozásokat gyűjtöttek.
Bordányban a legfontosabb tíz intézkedési területként jelölték meg a belterületi út, kerékpárút, járda felújítását, építését amelynek keretében sor kerülhetne a teljes belterületi úthálózatának felújítására, valamint a belterületi kerékpárút felújítására. Tervek között szerepel a belterületi járdák felújítása és új járdaszakaszok meg-építése, továbbá a burkolatlan utak aszfaltozása is. Felmerült egy új kerékpársáv kialakítása a Benke Gedeon utcában, továbbá ide sorolódott a Bordányt-Zákányszékkel összekötő kerékpárút belterületi szakaszának megépítése is.
A következő intézkedés a belterületi csapadékvíz elvezetés nevet viseli. Ennek az intézkedéscsomagnak lehet része többek között a meglévő csapadékvíz elvezető csatornák fel-újítása, szükséges burkolása. Az új osztású utcákban csapadékvíz elvezető csatornák kialakítására is sor kerülhetne, és a Dudás utcai csatornához kapcsolódó záportó kialakítása is megvalósulhatna.
A zöldterületek, zöldfelületek intézkedés keretein belül Bordány nagyközség közparkjainak locsolórend-szerrel való ellátása, füvesítés, fásítás szerepel.
A következő intézkedési csomag az Okos város, okos település, okos térség fejlesztések (IKT) címmel már a jövőbe mutat. Ebben olyan fejlesztési elképzelések szerepelnek, mint a nagyközség belterületén található közparkokban, főbb közlekedési csomópontokban wi-fi pontok kialakítása, a meglévők fejlesztése. Okos ligetek kialakításával például vezérelhető sportpálya világítást, infópontok, töltőállomások kialakítását célozzák meg. Szerepel az elképzelések között egy elektromos autótöltő állomás kialakítása is. A Bordány Kártya továbbfejlesztése, elfogadóhelyek bővítése, szoftverfejlesztések ugyancsak ennek az intézkedésnek a keretei között valósulhatnak meg. Az okos életkörülmények megteremtése az okos település keretében címet viselő tervek a személyes biztonságot és az egészségügyi kondíciókat javító intézkedéseket, a turisztikát, az aktív kulturális, szabadidős és közösségi élményeket fejlesztő programokat, a lakhatás körülményeit javító folyamatokat, valamint az ezeket támogató IKT megoldásokat támogatnák. Bordány nagyközség okos kormányzásának kialakítása is a célok között szerepel. Ennek kapcsán nyílt, átlátható és részvételen alapuló döntési folyamatok megtervezése/adoptálása, ezek IKT alapú támogatása valósulhatna meg a jövőben. Elsősorban a gazdálkodók mindennapjait könnyítenék meg a természeti adatokat érzékelő és az előrejelzést segítő megfigyelési pontok, illetve egy az adatokat összegző központ kialakítása.
A közbiztonság intézkedés keretében a kamerarendszer fejlesztése, új megfigyelési pontok kialakítása szerepel, de a fejlesztési ciklus végére a polgárőr autó cseréjével is számol az önkormányzat.
A helyi termékértékesítés, helyi piacok, helyi közétkeztetés elnevezésű intézkedéshez Bordány elsősorban a közétkeztetést megreformáló terveket adott le. A célok között szerepel a helyi termékértékesítés koncentrálása, bio alapanyagok előállítása a REL segítségével a helyi hasznosulás segítése. A közétkeztetést biztosító konyha felújítása, az új igényeknek való kialakítása kiemelt feladata lesz a következő éveknek. Új módszerek meghonosítása a konyhában, alacsonyabb hőmérsékleten való főzés, bioalapanyagok használata, önkiszolgáló étkeztetés bevezetése, tálalási módszerek megreformálása is szerepel az elképzelések között.
Az önkormányzat nagyívű tervét a szociális infrastruktúra és szolgáltatások című intézkedésben szerepelteti. Figyelve az idősek problémáira a bentlakásos idősgondozás feltételeinek megteremtése, új az ellátást biztosító intézmény kialakítása került fókuszba. A nappali ellátás, otthonápolás, gondozás feltételeinek javítása, az ehhez szükséges infrastrukturális eszközök biztosítása ugyancsak kiemelt fejlesztési irány az anyagban.
A vízközmű rendszerek felújítás, ivóvíz hálózatok és ivóvízminőség nevet viselő intézkedés keretében Bordány ivóvízhálózatának felújítása, a régi csövek cseréje szerepel, de ugyancsak a tervek között van a Bordányi kiskertekben további ivóvíz bekötések lehetőségének megteremtése is.
A kilencedik intézkedés térségi közösségi közlekedési infrastruktúra és szolgáltatások címmel érhető el. Ezen intézkedésben többek között olyan tervek szerepelnek, mint autóbusz pályaudvar és autóbusz forduló kialakítása. A Szeged-Kiskunhalas vonalon, illetve a Bordány-Mórahalom vonalon a település közigazgatási határain belül lévő buszmegállókba buszvárók és ahol szükséges buszöblök, járdaszigetek kialakítása is a célok között van, mint ahogyan az összes buszmegálló akadálymentesítése is.
A Bordány-Zákányszék közötti kerékpárút megépítése a már meglévő tervek alapján ugyancsak szerepel az intézkedések között, hiszen ez a Közúti fejlesztések intézkedés első legfontosabb eleme. Ugyancsak prioritás a Bordány-Zákányszék közötti közút kátyúzása és új aszfaltréteggel való burkolása. Bordány belterületi szakaszán a sebességcsillapítás érdekében járdaszigetek építését tervezik a település bevezető szakaszain, továbbá a gyalogátkelőhelyeknél valamint az útkereszteződéseknél. A Szeged-Kiskunhalas közötti közút felújítása, új aszfaltréteggel való ellátása a bordányi tervekben is szerepel, bár ez jócskán túlmutat a település lehetőségein. Bízunk abban, hogy a következő Eu-s költségvetési ciklus forrásaiból számtalan jó ötlet, terv valósulhat meg, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support