A koronavírus-járvány miatt az idén másként zajlik az általános iskolai beiratkozás, mint korábban. Jó hír, hogy minden intézhető online a Kréta rendszerben. Ha ez valakinek nem megoldható, lehetőség van személyes ügyintézésre is, betartva a járványügyi előírásokat. Ilyen megkeresésnél az intézmény tájékoztatja a szülőket, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk, hogyan és milyen formában tudják gyermekük beíratását megtenni. A bordányi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola munkanapokon 8:00-16:00-ig az 588-070 –es telefonszámon érhető el, itt tud időpontot egyeztetni, vagy bővebb információkat kérni.

A Kréta rendszerébe is fel lehet tölteni a tanulói jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat. Ezek a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány, lakcím­igazolvány, tajkártya, illetve ha a szakértői bizottság már kijelölt a gyermeknek iskolát, akkor ez a papír. Kell továbbá nyilatkozat az életvitelszerű ottlakásról és nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról. A dokumentumok fizikai bemutatása, benyújtása elég lesz a tanév első napján.

A beiratkozás kétlépcsős, első körben a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, április 24-ig. Ezek jellemzően az alapítványi, magán- és egyházi iskolák, illetve a nem körzetes állami iskolák,  például a sportiskolák.

A második szakaszban, április 28. és május 15. között minden olyan tanuló automatikusan bekerül a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába, aki nem nyert felvételt az első szakaszban, illetve aki nem adta be a jelentkezését más általános iskolába. Ebben a második szakaszban a szülőknek meg kell erősíteniük gyermekük jelentkezését, ha a lakóhely szerinti körzetes általános iskolába szeretnék beíratni. Ugyancsak ebben a beiratkozási időszakban kell jelezni, ha valaki olyan iskolát választott, amelynek egyébként van körzete, de lakhelye szerint a gyerek nem oda tartozik.

A körzettel nem rendelkező iskolákban április 27-ig, a körzetes iskolákban május 21-ig hozzák meg a döntésüket az igazgatók. Az eredményről értesítik a családokat.

A középiskolába jelentkező tanulókra a fenti határidők nem vonatkoznak, nekik egyelőre várniuk kell a végleges szabályokra. A beiratkozás náluk június második felében esedékes.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support