Bordány Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete augusztus 13-án tartotta soron következő ülését a Faluház dísztermében. A testületi ülést megelőzően üléseztek az önkormányzat bizottságai is. A képviselők kilenc napirendi pontot tárgyaltak meg.

Az első napirendi pontban a szokásos polgármesteri beszámoló hangzott el a két képviselő testületi ülés közötti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről. Polgármester úr tájékoztatta a képviselőket a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, valamint az önkormányzat bizottságainak döntéseiről is. Tanács Gábor polgármester két sikeres pályázatról is beszámolt. A Homokháti Önkormányzatok Kistérségi Terülefejlesztési Közhasznú Egyesületéhez Vidéki szemléletformálást, egészségnevelést és rekreációt szolgáló fejlesztések a Mórahalmi járás területén helyi felhívásra benyújtott pályázat pozitív elbírálásban részesült, így ennek keretében az Alkotmány téren és a Hunyadi téren készülhet el kültéri fitnesz park. Egy négy évvel ezelőtt beadott pályázat sikeréről is értesítést kapott az önkormányzat. Így a korábban még a Nemzeti Sportközpontokhoz beadott pályázatnak köszönhetően a Deák tér is bővülhet egy fitnesz parkkal. Mindhárom pályázat önerő nélküli, tehát 100%-os támogatást élvez.

A második és harmadik napirendi pont az Apraja falva Óvoda és Bölcsődéről szólt.  Lázárné Borbola Márta, intézményvezető beszámolt a 2019/2020 évi nevelési évről, majd ezt követően ugyancsak óvodavezető asszony javaslata alapján döntöttek a képviselők az óvoda és bölcsőde 2020/2021 évi nevelési évének meghatározásáról és a munkaterv jóváhagyásáról. 

A következő napirendben döntés született a települési önkormányzatok számára szociális célú tüzelőanyag vásárlására kiírt pályázat benyújtásáról. A polgármester javaslatára a képviselők támogatták összesen 357 köbméter tűzifa pályázat keretében történő beszerzéséről, amelyhez köbméterenként ezer forint önerőt is vállalt az önkormányzat.

A pályázat benyújtásának velejárója volt a szociális alapellátások helyi szabályozásáról szóló 9/2019. (IV.29.) önkormányzati rendelet módosítására. Ezt az ötödik napirendben dr. Fodor Ákos, jegyző előterjesztését követően fogadta el a testület.

A hatodik napirendi pontban a Jövedelemtermelő turisztikai attrakciók, szolgáltatások létrehozása, fejlesztése a Mórahalom Járás területén című helyi Leader pályázattal kapcsolatos döntések meghozatalára került sor. A korábban konzorciumban benyújtott pályázatot a pályázatkezelő hiánypótlása, illetve tisztázó kérdései miatt kellett módosítani. Többek között a konzorciumi megállapodás módosítására, és a vállalt önerő csökkentésére is sor került. A módosításoknak köszönhetően minél hamarabb születhet döntés, és reményeink szerint a támogatási szerződés megkötésére is sor kerülhet. Sikeres pályázat esetén az elkövetkező időszakban többek között a település központjában lévő szálláshely napelemes fejlesztésére, valamint teljes körű légkondícionálására, majd festésére is sor kerülhet.

Az önkormányzat ajánlatot kapott a település külterületén lévő 0185/55 hrsz.-ú és 0185/21 hrsz.-ú ingatlanok értékesítésére. A testület megtárgyalta a benyújtott ajánlatot, majd úgy döntött, hogy költségvetési és hasznosítási megfontolások miatt nem él a lehetőséggel, nem vásárolja meg az ajánlott földterületeket.

A nyolcadik napirendi pontban Bordány Nagyközség Települési Értéktár Bizottságának tevékenységéről szóló beszámolót hallgathatták meg a képviselők, míg a kilencedik egyebek napirendi pontban döntöttek egy okos zebra pályázat benyújtásáról, módosításra került a SoneccerKraft Kft-vel a 0185/61 helyrajzi számú ingatlan eladásáról szóló adásvételi szerződés, illetve tárgyalták Börcsök Roland faluház-vezető közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról szóló előterjesztést is. Ezt követően Dr. Juhász Anikó képviselő tájékoztatta a testületet az Óvodaszék legutóbbi ülésének történéseiről. Mivel interpellációk, kérdések nem érkeztek, Tanács Gábor polgármester a napirendet, illetve a testületi ülést bezárta.

Az önkormányzat  2020. évi ülés-, munka-, és rendezvényterve szerint legközelebb szeptember 24-én (csütörtök), 17 órakor tartja ülését a képviselő-testület. Az ülés helyszíne az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ lesz. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support