A bordányi Fábián Edit 25 éve teljesít szolgálatot Manilában. Edit nővér fiatalon, 1988-ban a Nyolc Boldogság Közösség egyik alapítója volt. Öt évet Franciaországban töltött az anyaházban, ahol – mint mondta – eszébe sem jutott, hogy misszionárius is lehetne, mindvégig arra készült, hogy hazatér Magyarországra. Egyszer aztán, amikor AIDS-beteg, haldokló fiatalokat ápolt, átvilágította a gondolat: az Egyház egyetemes. Ez a gondolat átformálta: 1997 októberében részt vett a manilai misszió létrehozásában, ahol már húsz éve szolgál. Négy nővértársával együtt 2007-ben megalapították a Mária Misszionáriusai nővérközösséget.
Nővértársaival azokat a fiatalokat segítik, akik a szigetország legszegényebb rétegéből, egy szeretetlenségtől szenvedő világból jöttek, és akik a misszióban megélték a feltámadás hétköznapi csodáit. Történeteik megrendítőek: durva, erőszakos világban nőttek fel, ahol a gyerekeket verték, kínozták, megalázták, ahol sokszor az utcára menekültek az otthoni agresszió elől, de az utcai élet aztán a bandákról, a drogról, a lopásról, a prostitúcióról, a bűn egyre mélyebb rétegeiről szólt. És a börtönökről, ahol embertelen kínzásnak voltak kitéve, olykor nyolcvanan is összezsúfolva egy cellában.
Edit nővér elmondta, hogy minden napjuk szentmisével és szentségimádással kezdődik, ezt követi a munka az utcákon, a börtönben vagy a távolabbi területeken, más szigeteken. A házuk, ahová a fiatalokat befogadták, „Manila Rózsadombján” található, egy gazdag családtól kapták kölcsön, de hamarosan saját házat vesznek az adományokból. Sokat dolgoznak az adományokért, sokszor nemzetközi pályázatokon keresztül jutnak pénzhez, vannak jelentős támogatóik a nyugat-európai országokban.
Edit nővér ellátogatott iskolánkba és bemutatta munkáját, azokat a körülményeket, amelyekben az ott élő gyermekek a mindennapjaikat töltik. A gyerekek mély döbbenettel nézték a képeket és hallgatták Edit beszámolóját az ottani körülményekről. Többeknek könnyeket csalt a bemutatott film a szemébe.
Ekkor fogalmazódott meg, hogy segíteni szeretnének a maguk módján, könnyebbé tenni a manilai gyerekek életét. A gyerekek általuk készített festményeket és agyag kerámiákat ajánlottak fel megvásárlásra az adventi vásáron, amelyek ellenértékéből a manila gyerekek karácsonyát szeretnék szebbé tenni. Az adventi vásár ideje alatt a gyerekek műalkotásai megtekinthetők és megvásárolhatók a Faluház előterében, ahol felajánlásaikat is szeretettel fogadják.

A jótékonysági akcióról is kisfilm is készült, melyet itt tekinthetnek meg:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support