A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat január 20-án csütörtökön kora este tartotta soron következő ülését a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban. A Vida Patrícia ifjúsági polgármester vezette ülésen mindenki részt vett, igaz Czékus Péter mivel személyesen nem tudott jelen lenni, on-line kapcsolódott be a döntési folyamatba.

A fiatalok sok napirendi pontot tárgyaltak, elsősorban a soron következő programokat vitatták meg, előkészítve a szervezési munkát, de szó volt a Pécsváradi találkozó értékeléséről, illetve a találkozón résztvevők (Gábor Zalán, Lehel Máté és Vas Nimród) beszámoltak tapasztalataikról, élményeikről, illetve a projekt következő állomásairól is.

Február 12-én egy felkérésnek eleget téve a Pacsi Podcast-ban szerepelnek majd a fiatalok, úgy tűnik minden képviselőnek ez az időpont lenne a legalkalmasabb arra, hogy összejöjjenek, és beszélgessenek a Pacsi önkénteseivel. A Szegeden a Pacsirta utcában a Teleházak Házában jelenleg nagy erőkkel folyik stúdió kialakítása, amely a remények szerint éppúgy alkalmas lesz egyszerű hang- és képanyagok felvételére, mint beszélgetések, podcast-ok, társasjáték klubok, vagy egyszerű műsorok streamelésére egyaránt. A bordányiak elsők között nyilatkozhatnak majd az új műsorban.

Az ifjúsági önkormányzat tagjai egy csapatépítő tréningen vesznek majd részt előreláthatólag február 18-án. A program lényege, hogy megismerjék egymás erősségeit és gyengéit, tudjanak még jobban együtt dolgozni például akár a programok megszervezésében is. 

Az ifjúsági képviselők vállalták, hogy együttműködnek a Klubvadászok 2 elnevezésű projektben. A szegedi Alternatíva Egyesület programjának lényege, hogy Csongrád-Csanád megyei ifjúsági közösségi tereket látogatnak meg a résztvevő fiatalok, megismerve azok működését, jó gyakorlatait, és a megszerzett tudást hasznosíthatják majd saját közösségi tereik működtetése esetleg átalakítása, kialakítása során.

A környezetvédelem iránt a megalakulása óta (2000. december) elkötelezett gyermek- és ifjúsági önkormányzat a Bordányi Ifjúsági Információs Ponttal együttműködve kapcsolódik be a “Passzold vissza, Tesó” elnevezésű országos akcióba, amely már negyedik éve tart. A használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg a tervek szerint tavasszal (március 1.) indul újra, és az ifjúsági önkormányzatnak köszönhetően már Bordányban is megszabadulhatunk régi kütyüjeinktől. A fiatalok a csatlakozással egy gyűjtőpont kialakítását vállalták, amelyet a biip-ben vagy a Faluház előterében helyeznek majd el. A gyűjtőpont dizájnt a megküldött arculati elemek felhasználásával a gyifösök készítik el. A cél, hogy minél több régi, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A program keretében települési szintű kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat is szerveznek, a remények szerint így tudják aktívan mozgósítani a környezetüket, hogy minél több használt mobiltelefont adjanak le a gyűjtőszekrénybe. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni ezzel az országos akcióval, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A fiatalok képviselő-testülete úgy döntött, hogy nem szerveznek külön március 15-ei programot, csatlakoznak az általános iskola és az önkormányzat közös megemlékezéséhez.

Március 19-én szeretne a GYIFÖ megvalósítani egy nyílt napot a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban és a konditeremben. A nyílt napra a bordányi fiatalokat várják majd, ahol minden eszközt ingyenesen lehet használni, ráadásul szervezett versenyekkel még ajándékokat is szerezhetnek majd a résztvevők. Újabb játékok beszerzése is folyamatban van, így mindenképpen érdemes lesz benézni a biip-be.

A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat az idén is szeretné megrendezni a Bordányi Kultúra Napját. A programot hagyományteremtő céllal még 2003-ban, az akkori ifjúsági önkormányzat indított útjára. Az esemény minden évben megrendezésre került március utolsó szombatján. Az idén így március 26-án lesz a helyi kultúráért elkötelezett alkotóké a főszerep. A fiatalok egy meglepetés produkciót is szeretnének Bordányba hozni. Ez is régi hagyomány, hogy egy környékbeli településről is érkeznek fellépők, vagy kiállítók. Hamarosan kiderül tehát, milyen csemege vár a kultúra szerelmeseire.

A GYIFÖ április 9-én tervezi a “Kólázz a polgármesterekkel” elnevezésű programját, amelynek ugyancsak a biip ad majd otthont. Mint korábban beszámoltunk róla, a Bordányban élő fiatalok az ifjúságkutatásban megfogalmazták azt az igényt, hogy szeretnék közvetlenül is megosztani gondolataikat, ötleteiket a döntéshozókkal. A fiatal testület most ennek a kérésnek ad helyt, hiszen a program lehetőséget biztosít arra, hogy a bordányi fiatalok egy asztalhoz üljenek településünk polgármesterével, a képviselő-testület és az ifjúsági önkormányzat tagjaival, és moderált körülmények között elmondhassák véleményüket a településsel, mindennapi élethelyzetükkel kapcsolatosan. A rendezvényen mutatják be az érdeklődőknek a kutatás eredményeit is. Ezt a programot a #newpartychipants projekt keretében szervezik meg, így várható, hogy más településekről is érkeznek majd megfigyelők az eseményre.

Az első félév talán legnépszerűbb eseménye az idén is minden bizonnyal a biip Húsvét lesz, amelyet a biip-ben, illetve a Faluház parkjában rendeznek majd meg. A szokásos tojáskeresés mellett számos kézműves programmal is várják majd a gyerkőcöket. A pontos dátum a hosszú hétvége miatt most nem került egyeztetésre, az ifjúsági önkormányzat még egyeztetni szeretne a Faluházzal is, hogy ne ütközzenek más programmal sem.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support