A globális felmelegedés következtében egyre gyakoribbak az extrém időjárási jelenségek hazánkban is. A bordányiak közül is sokan, még a legidősebbek is rácsodálkoznak egy-egy szélőséges pillanatra: “gyerekkorom óta nem láttam ilyet” -mondják. A hírtelen viharok, az egyszerre lehulló sok csapadék, és az újabban egyre gyakoribb jégesők is próbára teszik mind az embert, mind a környezetét. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökés, kis méretű jég, és elsősorban felhőszakadás kísérheti: egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Így történt ez most Bordányban is. A hírtelen jött vihar fákat tört ki a Benke Gedeon utcában és sok helyen  okozott beázást a gyorsan lehulló eső. Az időkép automatája szerint 8 mm hullott le pillanatok alatt, és emiatt alakultak ki átjárhatatlannak tűnő víztömegek utcaszakaszokon, járdákon.

A gyorsan jött eső aztán el is csordogál, viszont a szél és jégkárok velünk maradnak. A csapadék helyben tartásával, a burkolt felületeket csökkentésével hatékonyabbá lehet tenni a villámárvizek elleni védekezést településünk központjában is.  De a lakók is tehetnek azért, hogy a hírtelen vizeket minél előbb eltűnjenek: a házuk előtti csatorna és az átereszek tisztításával, az út széli kátyúk vizének az árokba vezetésével sokat segíthetnek a probléma megoldásában.

Magyarországon is kezdetét vette egy olyasfajta gondolkodásmód, ami abszolút arra törekszik, hogy a lehullott csapadékot a legnagyobb mértékben lokálisan helyben tartsa, hiszen később éppen az aszályos időszakokban a korábbinál is nagyobb szüksége van a vízre a körülöttünk lévő élővilágnak, ültetvényeinknek vagy kerti növényeinknek. A klímaváltozás napról-napra csak súlyosbítja a problémát, ezért szemléletváltozásra van szükség a vízgazdálkodásban. Bordányban a hírtelen vizek levezetése és tárolása érdekében zajlik jelenleg egy záportározó tó, és a hozzá vezető vízelvezető csatornarendszer kialakítása. Jelenleg már a közbeszerzési folyamat indult el, ezt követően indulhat meg maga a beruházás: a tó kialakítása, és a csatornarendszer fejlesztése. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support