Véget ért a tanév, két és fél hónapig nincsenek hittanórák, itt a várva várt vakáció! Mint a szép emberi kapcsolatainkban – barátság, szerelem, házasság – úgy az Istenkapcsolatunkban sem tarthatunk nyári szünetet. Mégis a tanév végén érdemes visszatekinteni, mivel gazdagodtunk, mi mindent sikerült elérnünk, s mi az, ami még várat magára. S ha így le tudjuk zárni a mögöttünk álló időszakot, akkor a megérdemelt pihenésünk után újult erővel kezdhetünk neki az előttünk álló feladatoknak.

Oly sok szép élménnyel ajándékozhattuk meg egymást akár a hittanos foglalkozásokon, akár az egyházi ünnepeken, vagy az egyházközség programjain. Bízom abban, hogy ezek az események erősítették emberi kapcsolatainkat és a hitünket.

Hálát és örömet érzek, ha arra gondolok, hogy 130 gyermek hitre nevelésének, vallásoktatásának részese lehetek; láthatom a fejlődésüket, meghallgathatom örömüket és bánatukat, és segíthetem őket közelebb kerülni ahhoz a Jézushoz, aki bennünket a legjobban szeret, s aki az életünk minden területén társunk szeretne lenni.

Szeptemberben részt vettünk a Szent Gellért-napi Ifjúsági Találkozón, majd tavasszal az Egyházmegyei Hittanos Találkozón. Egy népes csapattal készültünk a karácsony misztériumának megünneplésére, s pár hónappal később Jézus szenvedéstörténetének megjelenítésébe is bekapcsolódhattunk. Sok-sok szorgos gyermek és felnőtt részvételével pedig rendbetettük a plébániaépület környékét és elvégeztük a húsvéti nagytakarítást a Tesz Vesz Tavasz keretében. Májusban pedig az édesanyák köszöntésében is szép számmal vettek részt a gyermekek és szülők.

Május 21-én 11 fiatal részesült a bérmálás szentségében. Június 4-én, Pünkösdvasárnap pedig 11 gyermek járulhatott először a szentáldozáshoz, s előtte való nap végezhette el az első szentgyónását. Remélem, hogy az ő őszinte lelkesedésük és ragyogásuk nem csak engem, hanem másokat is magával ragadott, s hitében megerősített.

A ministránsok gárdája egy fővel gyarapodott. Hálás vagyok nekik, és büszke vagyok rájuk, hogy szinte minden vasárnapi szentmisén jelen vannak, s felelősségteljes szolgálatukkal teljessé teszik a liturgikus ünneplést.

A templomunk scholájához öt új tag csatlakozott a tanév során. Közülük hárman szorgalmas munkájukkal és elkötelezettségükkel már kiérdemelték az egyenruhát. Öröm számomra, hogy a tanév alatt szinte minden vasárnapi szentmisén és jelentősebb ünnepen zengő énekükkel gazdagították a liturgikus ünneplésünket templomunkban. Ezen kívül „vendégszereplésünkkel” segítettünk elindítani egy újabb énekes csapatot Csengelén, énekeltünk a szegedi Alsóvárosi Templomban, s bekapcsolódtunk a Szentlélek-váró kilencedbe a szegedi Jezsuita Templomban. Néhány alkalommal a szentmisén kívül is sikerült örömet szereznünk énekünkkel: a község adventi gyertyagyújtásán, a hittanosok karácsonyi műsorában, a Magyar Kultúra Napján, a Katolikus Bálon és az Anyák napi műsorban.

A gyermekek egész éves munkáját egy hatnapos táborral jutalmazzuk, melynek keretében a szatymazi és a zsombói énekes társainkkal együtt részt veszünk a VII. Nemzetközi Gregorián Fesztiválon Vácott. Ezúton szeretnénk megköszönni mindazoknak, akik támogattak bennünket e szép és tartalmas program létrejöttében.

Augusztus 7-11-ig pedig ismét Kincskereső tábort tartunk napközis jelleggel a hittanosok részére. Idei programjainkkal a szent királyok nyomába indulunk, az ő életüket, emlékezetüket megismerve igyekszünk lelki kincsekkel gazdagodni. Idén is köszönettel fogadunk a tízóraihoz és az uzsonnához való élelmiszer-felajánlásokat, adományokat és a tábor sikeréért mondott imádságokat.

A fentebb felsoroltak csupán a felszín, statisztika, a látszat. A lényeg az emberek lelkében történik. De ezt leginkább csak önmaguk és a Jóisten látja. Ha ezek a programok, események, ünnepi pillanatok egy kicsit is közelebb vittek valakit a Teremtő Istenhez, megerősítették hitében, küldetésében, ha csak egy kicsit is jobb emberré vált, akkor azt hiszem, nem volt hiábavaló.

Hálásan köszönöm a plébános úrtól kapott megbízásomat és minden támogatását, a gyermekek lelkesedését és kíváncsiságát, a szülők megtisztelő bizalmát és mindazt a segítséget, amit az elmúlt tanév során a hitoktatás területén sok-sok embertől megtapasztalhattam.

Bízom benne, hogy a nyári szünet élményei is segítenek a hit útján megmaradni és fejlődni.

 

 

Gábor Tamás

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support