Ahhoz, hogy változzanak a helyi adószabályok, annak bevezetése előtt harminc nappal kell elfogadni azokat. Ha január elsejétől szeretne az önkormányzat változtatni, akkor november végéig kell arról döntés szülessen. A változtatások előtt az önkormányzat kíváncsi volt a lakosság véleményére is. A beérkezett válaszokat tekintjük most át, amelyek remélhetőleg segítenek majd a döntésben is.
Arra kérdésre, hogy elégedettek-e az Önkormányzat által nyújtott szolgáltatások színvonalával és az Önkormányzat által fenntartott intézmények működésével, a válaszadók több, mint a fele (56,3%) azt válaszolta, hogy számára megfelel a szolgáltatások jelenlegi színvonala, és elfogadhatónak tartja, hogy a szolgáltatások színvonalának megtartásához szükség van adóemelésre. A válaszadók 16,1%-a a jelenleginél magasabb adót is fizetne annak érdekében, hogy javuljon a helyben elérhető szolgáltatások színvonala, és javuljon az intézmények működése. Jelentős volt még azok száma is (14,9%), akik szerint a szolgáltatások színvonalát akár csökkenteni is lehetne, nem zavarná őket, ha ritkábban takarítanák az intézményeket, ha nem kátyúznák az utakat, vagy nem nyírnák le a füvet a közterületeken, csak ne emelkedjen az adó mértéke. Sok-sok egyéni válasz, ja-vaslat is született.
A második kérdés sokkal direktebb volt. Mivel utoljára 2007-ben volt adóváltozás, a kumulált infláció azóta a KSH adatai alapján 52,4%-volt, a kérdés az adóemelés mértékének nagyságáról szólt. Arra kérdésre, hogy milyen mértékű változtatást tartana egy-egy család elfogadhatónak, eléggé megoszlottak a válaszok. A legtöbben (34,5%) az infláció mértékével egyenértékű adóemelést tartanak elfogadhatónak. A válaszadók 23%-a gondolja úgy, ha mindenki fizetne adót, akkor nem kellene adóemelésen gondolkodni a településen, és közel ugyanennyien (21, 8%) mondja azt, hogy ne történjen változás az adókban. Ugyanannyian (9,2% és 9,2%) gondolják úgy hogy az infláció mértékénél kisebb illetve, hogy az infláció mértékénél nagyobb adóemelés lenne elfogadható. Vannak olyanok is (2,3%), akik szerint a mostani adó is túl magas és csökkenteni kellene.
A következő kérdés arra irányult, hogy a bordányiak szerint mi lenne a legjobb megoldás arra, hogy a település működtetéséhez az önkormányzat megteremtse a szükséges forrásokat, de a nehezebb anyagi körülmények között élő lakosok helyzetére is tekintettel legyen. Kicsivel több, mint 33% gondolja úgy, hogy többféle adó kellene, és vegyék figyelembe egy minimálisan befizetendő adómértéket, így talán mindenki hozzájárulna a közös költségekhez. Majdnem 30% válaszolta azt, hogy maradjon a jelenlegi adó mértéke, mert ez a nehezebb körülmények között élők is ki tudják fizetni. 18,4% javasolt magasabb kommunális adót, igaz a családosokat kedvezmények beiktatásával, a nehezebb helyzetben lévő családokat pedig a szociális háló kiterjesztésével támogatnák. A válaszolók 14,9% a kommunális adó helyett a földadó bevezetését, míg 2,9% az ingatlanok méretéhez igazított építményadót látna inkább szívesen a változások között.
A válaszoló bordányiak többsége (43,7%) 4-5 ezer forint közötti adót vállalna legszívesebben. 32,2% 6-10 ezer forint közötti, 9,2% 25 ezer forint feletti, 8% 11-15 ezer forint közötti adót tartana elfogadhatónak. A 16 és 20 ezer forint közötti, és a 21-25 ezer forint közötti adó mértékére egyformán 3,4% voks érkezett.
A legegyértelműbb válasz a közösségi finanszírozás bevezetésének elfogadásáról szóló kérdésre érkezett. A válaszadók 62,1%-a támogatja a javaslatot, míg a határozottan ellenzők tábora ez esetben 5,7% volt.
Szerencsére a bordányiak rengeteg az adórendeletekhez kapcsolódó véleményt, gondolatot továbbá a település fejlesztésével kapcsolatos javaslatot és véleményt is megfogalmaztak, ezekből lehet a továbbiakban építkezni, erősíteni nagyközségünket és a közösséget.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support