A Dél-alföldi régióban elsőként Bordányban kerültek üzembe intelligens zebrák, azokat is közösségi finanszírozásból, azaz a lakók nagyarányú hozzájárulásával sikerült megvalósítani. Szeptember 16-án meg is történt a műszaki átadás, bekapcsolásra kerültek az intelligens zebrák Bordány főutcáján.

Egy magyar cég a VisibleCrossing Kft. a gyalogosok védelme érdekében kidolgozott egy olyan megoldást, amely mind nappal, mind pedig éjszaka az átkelés megkezdése előtt érzékeli és láthatóvá teszi a gyalogost a járművel közlekedők számára. A gyalogátkelőhely négy sarkában telepített oszlopokon lévő, sárga villogó fény felhívja a figyelmét a veszélyre, míg az úttesten áthaladó gyalogost, az úttest felett kivetített fénysík teszi jól észrevehetővé. Ezt a dinamikus fényhatást esős, ködös időjáráskor fellépő fényszóródás még tovább erősíti, fokozott biztonságot nyújtva ezzel az áthaladáshoz. Nagyon fontos, hogy a rendszer telepítés után fenntartási költséggel nem rendelkezik, hiszen napelemes rendszer működteti, környezetbarát technológia is egyben. Ilyen zebrák kerültek most átadásra nagyközségünkben. Az egyik a Kossuth utca- Benke Gedeon utca sarkán, míg a másik a Kossuth utca – Honvéd utca sarkán kezdte meg a szolgálatot.

A beruházást a Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány valósította meg, hiszen – mint arról korábban is tudósítottunk – ők voltak azok, akik a közösségi finanszírozás lebonyolítását, így többek között az adománygyűjtést is  is magukra vállalták. A lakosok egy százalékos felajánlásokkal, egyedi adományokkal kapcsolódtak be a finanszírozásba, míg Bordány nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete már korábban úgy döntött, hogy a rendezvényekre tavaly és idén költségvetésben tervezett pénzzel – ha már azokat a vírushelyzet miatt nem lehetett megrendezni – kipótolja majd a közösségi finanszírozásból megvalósuló két Kossuth utcai intelligens gyalogátkelőhely költségkeretét.

Az önkormányzat által elindított közösségi finanszírozási program lényege, hogy a településen élő családok, cégek, vállalkozások közvetlenül támogathatnak a nagyközség életében fontos fejlesztéseket. A rendszer segíti összekapcsolni és tovább erősíteni a Bordány település fejlesztéséért elkötelezett embereket, elképzeléseiket. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support