A legtöbben a közvilágítást korszerűsítenék, de szinte ugyanennyien javítanának a külterületi utak állapotán is Bordányban. A települési applikáción válaszolhattak a helyiek arra a kérdésre, hogy az idén a faluban mire kellene többet költeni? Az ügy apropója az volt, hogy az idei évi költségvetést február 15-ig kellett elfogadnia a képviselő-testületnek, és igazán hasznos volt az a visszajelzés, amely most az okostelefont használóktól érkezett. A számos válaszlehetőség közül egyet lehetett megjelölni, de lehetőség volt saját ötlet leírására is. A legtöbben a közvilágítást fejlesztenék, szinte ugyanennyien voksoltak a külterületi utak folyamatos rendbetételére is. Ugyancsak sok szavazat érkezett a játszóterek karbantartására, felújítására. Az egyéni javaslatok közlekedési lámpák telepítését, szabadon használható, nem bekerített focipálya kialakítását, a belterületi részen a kerékpárút felújítását, valamint a régebben aszfaltozott utcák javítását szorgalmazták. Javaslat érkezett még a kerékpárút szegedi szakaszának felújítására, valamint a Kossuth utca útburkolat javítására is. Szorgalmazták a fiatalok pályaválasztási tanácsadását, karrier lehetőségek betekinthetővé tételét, karrier fejlesztési tanácsadást, vállalkozási ismeretek oktatását is.

A képviselő-testület természetesen áttekintette a beérkezett javaslatokat. A legutóbbi ülésen ezzel kapcsolatosan Tanács Gábor polgármester az alábbiakat mondta: “A közvilágítás bővítése és fejlesztése folyamatban van, jelenleg a közműszolgáltató ajánlatára várnak, amely a Kossuth utca teljes szakaszán jelentene lámpatest cseréket. A mellékutcában jelenleg a kompakt fénycsövek még kisebb hibaszázalékkal működnek, és aránylag energiatakarékosak, ezek cseréjére később kerülhet majd sor. Tervben van a Hunyadi tér és a Bordányi Kiskertek közvilágítási gondjainak megoldása is. A Hunyadi téren a napelemes közvilágítás cseréjére, míg a kiskertekben új oszlopok elhelyezésére is szükség van. Előreláthatólag napelemes lámpatestekkel tudják a legolcsóbban megvalósítani az elképzeléseket, de így is pályázati pénz bevonására lesz szükség ahhoz, hogy bele tudjon vágni a falu ebbe a milliókat igénylő fejlesztésbe.”

A külterületi utak javítására újabb forrásokat különített el az önkormányzat. Beadott pályázat van a kivezető szakaszok egy részének útalappal való ellátására is. Ez esetben a pályázati eredményt várják és bizakodnak a pozitív döntésben. A játszóterek rendszeres karbantartása jelentősen megterheli a költségvetést, sajnos elég sok a rongálás is. Legutóbb az önkormányzat saját forrásból az Alkotmány térre helyeztetett ki egy játszótornyot, pályázatból most a Hunyadi térre szeretnének egy új mászóvárat építeni. Tervben van ezen terek kivilágítása, ide is napelemes lámpatesteket telepítenének, azonban jelenleg erre is pályázati forrást keres az önkormányzat.

Közlekedési jelzőlámpák telepítésére jelenleg nincs forrása a településnek. Mind a kialakításuk, mind az üzemeltetésük megterhelné a költségvetést. A főúton lévő két legforgalmasabb gyalogátkelő biztonságosabb tétele is alapítványi és lakossági hozzájárulással -közösségi finanszírozás keretében- valósulhatott meg. Szabadon használható, nem betonos focipálya kialakítása is a tervek között szerepel, jelenleg azonban erre is forrást keres a település. Együttműködve a helyi sportkörrel több lehetőség is látszik a probléma megoldására.

Mind a belterületi kerékpárút felújítására, mind a régebben aszfaltozott utcák javítására vannak beadott pályázatok is, de folyamatosan íródnak új igények is. A tavasz folyamán a Benke Gedeon utca egy szakaszának felújítása valósulhat meg, és minden bizonnyal jó hír az is, hogy február 8-án benyújtásra került egy, a belterületi kerékpárút szakasz felújítását célzó pályázat is. A külterületi kerékpárúton az idén is csak kisebb karbantartására lesz pénz. Egy átfogó felújításra egyelőre nincs forrás. A főút karbantartása és felújítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata. Az önkormányzat folyamatosan jelzi az úthibákat és a közút a lehetőségekhez mérten javítja is azokat. A remények szerint leghamarabb a zákányszéki bekötőút felújítása valósulhat meg, ezzel az információk szerint már tervez a közútfenntartó cég. A fiatalok továbbtanulási tájékoztatójának, pályaorientációs napok megszervezését az iskola vállalta magára, korábban a GYIFÖ szervezett ilyen találkozókat. Ezeknek a tanácsadó alkalmaknak a kibővítése mindenképpen egy jó ötlet.

A még karácsonyi ajándékként a településen bevezetett mobil applikáció nagyon hasznosnak bizonyult, az idők múlásával már több, mint ötszázan töltötték le mobilkészülékeikre. A hírolvasás mellett az ingyenes apróhirdetés funkció és a felméréseken való részvétel is nagy érdeklődésnek örvend. Hamarosan pedig újabb funkcióval bővül majd az app.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support