Mint arról már korábban beszámoltunk, az idei évben településünk Alsómocsolád és Hajdúnánás mellett megkapta az UNICEF Magyarországtól a Gyerekbarát Település címet és az ezzel járó 2 millió forintos pénzbeni támogatást. A szeptember végi díjátadó óta eltelt időszakban folyamatosan egyeztettek a program megvalósításáról az UNICEF munkatársai és a bordányi szakemberek, ennek hatására valósult meg az első közös szakmai nap Bordányi Ifjúsági Információs Pontban. Elsőként Tanács Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki az mellett, hogy ismételten nagy örömét fejezte ki a cím elnyerése kapcsán, megköszönte a jelenlévő gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak az eddigi munkáját, hiszen az elismerés elnyerése csak a velük együtt közösen végzett munkának volt köszönhető. Dr. Tausz Katalin az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője elmondta, hogy a programot a tavalyi évben indították útjára, céljuk az, hogy minden évben felhívják a figyelmet azokra a jó példákra, projektekre, ahol kiemelten és gyakorlatban foglalkoznak a gyermekekkel, az ő jogaikkal, bevonásukkal, vagyis minden olyan dologgal melynek köszönhetően a gyerekek aktív szereplői lehetnek közösségüknek. „Bordány, egy ilyen település, ahol nagyon sok kreatív megoldást láttunk mindezekre. Egyik kedvencem a fiatalok munkáját elismerő Bordányi Korona és addig nem is indulunk haza, míg ezt itt ma meg nem nézhetem! Egyébként is határozott célunk az, hogy többször jelen legyünk majd a következő időszakban a településen, szeretnénk rajta tartani a szemünket az itt végzett munkán” – zárta mondandóját a gyermekjogi vezető.

A vendégek a nap folyamán megismerkedtek a jelzőrendszer tagjaival (önkormányzat, faluház képviselői, óvoda és iskola pedagógusai, gyermekorvos, rendőrség képviselői, szociális központ munkatársai, védőnők), valamint tájékoztatót tartottak azzal kapcsolatban is, hogy az UNICEF Magyarország a gyermekjogok érvényesülése kapcsán milyen területeken végez aktív szerepvállalást, külföldi példákkal is ismerkedhettek a helyi szakemberek, de ez mellett természetesen nagyon sok, a mindennapi életben felmerülő gyerekjogi problémát is megtudtak vitatni a délelőtt folyamán.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support