A ruzsai jó példa ragadós. A november végén záruló ruzsai LIFE MICCAC program is minden bizonnyal nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a járás és két hozzá szorosan kapcsolódó vízgyűjtő terület településein is számos fejlesztéssel szeretnék helyben tartani a vizet.

November 12-én péntek délelőtt a ruzsai polgármesteri hivatalban került sor egy úgynevezett vízgyűjtő szintű partneri egyeztetésre, amelynek keretében a résztvevő települések polgármesterei egy megállapodást is aláírtak. (Képünkön Tanács Gábor polgármester írja alá az együttműködésről szóló dokumentumokat.)

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a ruzsai önkormányzat sikeresen bonyolított le egy Life MICCAC projektet, amely replikálható modellként szolgál majd a teljes Duna-Tisza köze és Európa más száraz területei számára a talajvíz-tartalékok visszatöltését célzó kombinált vízmegtartó intézkedéseken keresztül. A cél a csapadékvíz helyben tartása a bel- és külterületeken egyaránt.

A projektben a ruzsaiak vállalták, hogy a vízgyűjtő területen fekvő településekkel, azaz Balotaszállás, Bordány, Öttömös, Mórahalom, Pusztamérges, Röszke, Üllés, Zákányszék és Zsana települések önkormányzataival egy vízgyűjtő-szintű partnerségi megállapodást is kötnek annak érdekében, hogy a jövőben olyan közös programokat valósítsanak meg, amelyek nagyban elősegítik a felszíni és felszín alatti vizek megtartásán alapuló vízgazdálkodás kialakítását és a fenntartható erőforrás-gazdálkodást. 

Az egyeztetésre a polgármestereken kívül meghívást kapott Balla Iván vízügyi szakember, Kerpely Klára szakértő, a WWF munkatársa, továbbá Kékes-Szabó Kálmán a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője is, akik egy következő, a klímaváltozásnak ellenálló élhető jövő megteremtése érdekében vállalt közös projekt céljainak kialakításában voltak a döntéshozók segítségére.

Az új közös elképzelések megszülettek, az elkövetkező időszakban dől majd el, hogy a településeknek sikerül-e a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP plusz) forrást találni a ruzsai eredményekre alapozó, a vizek megtartását célzó terveikhez. Minderre konzorciumi együttműködés keretében még az idén szeretnének pályázni.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support