A Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzatot képviselve érkezett településünkre Farkas Szabolcs ifjúsági polgármester a hétvégén. A fiatal képviselőt már a szegedi vasútállomáson fogadta Vida Patrícia településünk ifjúsági polgármestere és Vas Nimród ifjúsági képviselő.

Az augusztus 5-ei, pénteki nap egy közös vacsorával indult. Az Enni-Kék pizzéria & cukrászda kerthelyiségében a GYIFÖ-sök által megálmodott pizzákat rendelték a fiatalok így a Zala Vármegyéből érkező fiatalnak is alkalma volt megkóstolni a finomságot. Ezt követően a Bordány Hostel közösségi terében kötetlen beszélgetés zajlott hajnalig.

Szombaton délelőtt elsőként a Hermina tanyára látogattak el a fiatalok egy rövid falutúra részeként, majd a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat székhelyén a Bordányi Ifjúsági Információs Potban ültek össze ahol a két ifjúsági érdekképviselet egyeztette jövőbeli elképzeléseit. Mint korábban is beszámoltunk róla a két település fiataljai már többször is találkoztak. Elsőként Zalaszentgróton, ezt követően Pécsváradon, majd leutóbb levélen a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Találkozóján.

A szombat délelőtti szakmai egyeztetés konklúziója a korábbi együttműködésre épülő újabb közös program, programok megvalósításának terve, amely mindkét település ifjúsági önkormányzatainak, fiataljainak gyümölcsöző lehet. Olyan úgynevezett tükörprogramok Zalaszentgróton illetve Bordányban történő megvalósításának igénye fogalmazódott meg, amelyek egy-egy adott probléma azonosítására, megoldására fókuszálnak. Ilyenek például az ifjúsági önkormányzatok utánpótlásának gondjai, a részvétel – a fiatalok bevonásának erősítése, vagy éppen közös látóutak megszervezése lehetnek majd.

A két ifjúsági polgármester egyeztetésén felvetődött egy újabb országos találkozó Bordányban történő megrendezésének gondolata is, amely már  a levéli találkozón is felmerült. A bordányiak elmondták, hogy hasonlóan az egy évvel korábbi Zalaszentgróti programhoz inkább csak egy szakmai program lebonyolítására nyitottak, hiszen a közösségi tereik, a szállásuk nagy létszámú csoport fogadására, így például egy száz-százötven fős találkozóra nem alkalmasak.

A közös programok megszervezése elsősorban pályázatfüggő, ezért a siker érdekében pontosították az együttműködés menetét is a fiatalok.

A szombat délutáni program Szeged meglátogatásával telt. A turisztikai látnivalók mellett egy közös Kisszínházi program is belefért a napitervbe, egy finom vacsorát követően Cédric Chapuis: Élet-ritmusra monodrámáját nézték meg közösen. A szombat esti közösségiteres bordányi beszélgetés már a színdarab, és Medveczky Balázs fergeteges színészi teljesítményéről szólt.

Farkas Szabolcs ifjúsági polgármester vasárnap reggel utazott haza.

A program fotói a biip közösségi oldalán tekinthetők meg.

A címlapfotó a Szegedi Dóm tornyában készült. Fotó: Gábor Zalán

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support