A „TérZene program Bordányban” projekt célja, hogy a Homokháti nagyközség különböző nyitott és zárt tereit 30 alkalommal megtöltse élő klasszikus zenével. A zenei rendezvényeken más-más zenekarok adtak ingyenes koncertet településünk különböző helyszínein: a Templomban, Dózsa téren, Óvodában, Iskolában, Szent István téren és a Faluházban. A sokszínűség jegyében minden alkalommal változatos stílusú zenei programok voltak hallhatók, a fellépők széles repertoárt mutattak be, így a közönség koncertről koncertre új, igényes művekkel ismerkedhettek meg. A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából, Bordány Nagyközség Önkormányzata a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel együttműködve valósulhatott meg. Számos hazai és nemzetközi sikereket és elismeréseket kapott előadókkal, zenekarokkal, formációkkal találkozhattak a rendezvényekre ellátogatók.

Első alkalommal a Templomunkban Gábor Tamás, Bálint Ilona, Marta Mastrullo, Frank Martin és Elekné Sándor Szilvia adott ünnepi hangversenyt. A bordányi Bitó János és Thorpe Gáspár Miklós harmonika és gitár duóját láthatták és hallhatták a Park térre kilátogatók 2021. augusztus 24-én a Cross Hungary autós élménytúra, országkerülő rajtnapján. Több alkalommal, kihelyezett énekóra keretében, az Iskolába és az Óvodában is járt a Rézhúros Banda, akik népzenét játszottak a Kárpát medencéből. Az interaktív órán megismerkedhettek a Gyerekek a hangszerekkel, a különböző tájegységekre jellemző zenei motívumokkal. Hatalmas kedvenc volt Macika, Teknős Ernő és Panda Pisti, a Zöldellők együttes, akik az Óvodásokat szórakoztatta modern köntösbe öltöztetett népzenével. Bata Krisztina operett gyöngyszemekkel szórakoztatta a nagyérdeműt. A Szent István téren szeptember 08-án, a Park téren november 28-án a Kalungu Ütőegyüttes színesítette a koncertkínálatot, akik kreatív módon ötvözik az ősi tradicionális, elsősorban afrikai dobolást, a klasszikus és a könnyűzenével. A faluházban koncertezett a Szironta Együttes, akik amerikai harangokon, handbelleken és handchime-okon játszanak, hangszerparkjuk Európában is ritkaságnak számít. A klasszikus zeneirodalom legismertebb darabjai mellett kortárs és könnyűzenei művek, filmzenék is szerepelnek repertoárjukban. A Haraszti Ádám Projekt két alkalommal lépett fel településünkön. A 2015-ben Londonban alakult Projekt zenéjüket a jazz, soul és a hip-hop műfajok jellemzik leginkább. Egy kis idő utazásban lehetett részük azoknak, akik ellátogattak az Újévi Hangversenyre. Színes műsorral készült a Mórahalmi Fúvószenekar. Magyar vonatkozású nótáktól, Máté Péteren keresztül, napjaink slágerei is felcsendültek a Faluház Nagytermében. Vizsolyi Lívia fagottművész, különböző formációival, lenyűgöző előadásmódjával maradandó élménben részesítette a TérZenére érkezőket. Koncertezett a Vígh Projekt, a Teát Rummal, a Szegedi Nemzeti Színház színészeiből alakult zenekar. Kuna Vali és Testvérei a Szent István téren, egy szerda délután volt hallható. Munkásságukat Príma díjjal és számos komoly- és könnyűzenei verseny díjával méltányolta a közönség és a szakma egyaránt.

Teltházas koncertet adott a Kodály Spicy Jazz, akik friss, fiatalos, laza, minőségi és trendi zenével, Kodály Zoltán közkedvelt műveit gondolja újra a 21. századi szempontok alapján. Az Iskolában járt a Kamilka és a Pesti Sikk. A Formáció két alkotója: Kiss Kamilka dalszövegíró, énekes és Lőrincz Ádám kétszeres Fonogram-díjas zeneszerző, zongorista. A régi zenésfilmek világából, a jazz-pop és a hiphop lezserségéből töltekezve saját ízű, őszinte zenei vallomásait hallhatták a Diákok és Pedagógusok. Bordányi alapítótaggal, Lajkó Róberttel a Casino együttes szintén teltházas koncertet adott Sportcsarnokba. A TérZene koncertek utolsó állomása a Templomban volt 2022. június 18-án, ahol Kuzma Levente orgonaművész és Somogyi Anita énekművész adott hangversenyt.

Jó hír, hogy a programsorozat folytatódik majd, hiszen újabb támogatást nyertünk. Erről hamarosan beszámolunk majd.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support