Az elmúlt évek sikeres pályázati munkájának köszönhetően több mint 400 millió forint értékben zajlanak majd beruházások Bordányban az elkövetkező egy-két évben, tudtuk meg a jubileumi falunapok keretében Tanács Gábor polgármester ünnepi köszöntőjéből. Most annak jártunk utána mire és mennyi pénzt költhetünk majd el, illetve hogyan állnak ezen a fejlesztések előkészületei.
Három, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében meghirdetett pályázat eredményéről értesítették az önkormányzatot az elmúlt időszakban, mindhárom fejlesztési elképzelés megkapta a maximálisan igényelt támogatási összeget, ami ráadásul 100%-os támogatási intenzitású, azaz nem kell hozzá önerőt biztosítani a falunak. Településünk polgármestere a napokban írta alá mindhárom támogatási szerződést, így várhatóan a Bordányi Napló megjelenésekor már a település számlájára érkezik a fejlesztési forrás. Ezt követően azonnal megindulhatnak majd a közbeszerzési eljárások, és sikeres közbeszerzés esetén a kivitelezési munka is.
A legfontosabb és legnagyobb értékű beruházás az óvoda és bölcsőde bővítése lesz, két új csoportszoba építésére és a bölcsődei konyha bővítésére kerül majd sor. Az önkormányzati intézmények energiahatékonyságát növelő pályázatból legnagyobb mértékben az általános iskola és a polgármesteri hivatal fejlesztése valósul meg, de például az óvodában és a szociális központban is napelemeket szerelnek fel, amellyel kiváltják majd az áramszámla nagy részét. Az iskolában és a hivatalban is a kazáncsere, a falak szigetelése, és ahol szükséges nyílászáró- és fűtőtest csere is megvalósul, mindez annak érdekében, hogy csökkenjen a fűtésszámla is. A Bordány 2020 program része a turisztikai fejlesztés. Ehhez kapcsolódik az ősfalu kialakítása a település szélén. A támogatásból egy falurekonstrukció, egy tanösvény és egy látogatóközpont épülhet majd meg a Dudás utca végén található önkormányzati területen.
További pályázatok elbírálását is várja az önkormányzat. Közel hatvan millió forintos támogatás iránti igényt nyújtott be a Faluház és Könyvtár. Mint ahogy erről korábban is beszámoltunk itt programokra és például a nagyterem székeinek cseréjére is pályáztak. Ugyancsak nem hirdettek még eredményt a szabadtéri fitneszparkok kialakítására beadott pályázatok esetében. Bordányban két helyszínen, a Hunyadi téren és a Deák téren szeretnének ilyen szabadidős fejlesztést megvalósítani. A Deák térre a tervek szerint egy rekortán borítású futópálya is kerül majd. Ismét benyújtásra került a sportcsarnok fejlesztését célzó pályázat, amelyet a tavalyi évben forráshiány miatt utasítottak el. A pályázati forrásból a vizesblokkok felújítására, az összes régi nyílászáró cseréjére is sor kerülhetne. Sajnos még ez esetben sincs döntés.
Jelenleg folyamatban van a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet zöldség-gyümölcs feldolgozó kisüzemének kialakítása is. Az önkormányzati tulajdonnal rendelkező szövetkezet is pályázati forrásból fejleszt, illetve közel három évig az itt foglalkoztatottak béréhez is jelentősen hozzájárul az OFA Nonprofit Kft. Ugyancsak folyamatban van az ’56-os szobor kivitelezése. Mint arról már tudósítottunk, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával megépülhet az emlékmű.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support