Győr-Moson-Sopron megyében, a Mosonmagyaróvári járásban található Levél községben rendezték meg június 27-29. között a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok Országos Találkozóját, amelyen a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai is részt vettek. A három napos találkozó egyben a Levéli Ifjúsági Önkormányzat születésnapjának megünnepléséről, valamint a #newpartychipants program zárásáról is szólt.

Az osztrák határtól hét kilométerre lévő község fiataljai régóta készültek a programra, nagy is volt a felelősségük, hiszen tizenhárom településről közel száz résztvevővel zajlott az országos találkozó. Aggodalomra azonban semmi okuk nem volt, hiszen harminc éve működik náluk ifjúsági önkormányzat, a megszerzett tudás, tapasztalat mind mind a helyiek rendelkezésére állt.

A bordányi csapat reggel hét órakor indult útnak, a terveknek megfelelően még délelőtt elfoglalták a szállásukat. A találkozó közös ebéddel vette kezdetét, amelyre minden résztvevő ifjúsági önkormányzat képviselői meg is érkeztek.

Az első napon a köszöntéseket követően csapatépítő játékok, a #newpartichipants program eredményeinek bemutatása, magának az Európai Unió Erasmus+ programjának bemutatása várt a fiatalokra. Az este pizzázással, majd azt követően a legkitartóbbaknak szánt – a települést bemutató játékos esti vetélkedővel záródott.

A keddi napon került sor a pályázati forrásból az öt településen megvalósított programok illetve a helyi ifjúsági önkormányzatok munkájának bemutatására. Ugyancsak bemutatkoztak azon települések szervezetei is, akik az egész pályázati programban ugyan nem vettek részt, de most érdeklődőként, vendégként jelen voltak az eseményeken. A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat két kisfilmmel készült. Az elsőben Bordányt, az ifjúság közösségi tereit és a GYIFÖ-t mutatták be, míg a második kisfilmben kettő, a közös pályázatnak köszönhetően megvalósult programjukról tudósítottak: a Pizzázz a polgármesterekkel eseményt valamint a Gyermek és Ifjúsági Nap-ot mutatták be a szervezők szemszögéből, kiemelve azokat a bevonási eszközöket, amelyekkel népszerűsítették az eseményeket.  A kisfilm a későbbiekben elérhető lesz a GYIFÖ adattárában.

Az ebédet követően “Kérdezz felelek!” címmel indultak beszélgetések az öt – a programba bevont – település fiataljainak munkájáról, amelyet egy újabb feladat követett. A “Mit viszünk haza?” címet viselő programelem lényege az volt, hogy az újonnan érkező fiatalok számukra hasznos ötleteket válogathattak össze Bordány, Levél, Orosháza, Pécsvárad és Zalaszentgrót települések ifjúsági önkormányzatainak értéktáraiból. A közös bográcsozós vacsorát követően kezdődött meg a Levéli GYÖK 30 születésnapi bulija.

A harmadik és egyben zárónap a program értékeléséről és a búcsúzásról szólt. A bordányiak a hazaúton még meglátogatták a Lebegő falut, és egy kis időt eltöltöttek a Velencei tónál is. A delegáció szerdán kora este érkezett haza a nagyközségbe.

A program folytatásaként több szakmai egyeztetés zajlik majd mind on-line, mind személyesen. Augusztus első napjaiban várhatóan Farkas Szabolcs, a Zalaszentgróti Ifjúsági Önkormányzat (ZIÖK) ifjúsági polgármestere látogat majd el Bordányba, ahol közös projektek megvalósításáról, pályázatok beadásáról egyeztetnek majd a bordányi fiatalokkal.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support