Ami a legfontosabb, ha lehet, maradjon otthon! Mosson alaposan kezet szappannal, és használjon legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt munkahelyre, vagy hazaérkezés után, tömegközlekedés után, ételkészítés előtt, étkezés előtt és a WC használata után. Ha köhög vagy tüsszent, használjon papír zsebkendőt, és azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet! Ha nincs zsebkendője, ne a kezébe, hanem a könyökhajlatába tüsszentsen. Üdvözléskor egy időre szokjon le a kézfogásról. Az egyik legfontosabb tanács: a kezével ne nyúljon a szájába, a szemébe, az orrába vagy az arcához, még ha nehéz is ez. Kerülje a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket, és az olyan helyeket, ahol sok ember van egymás-hoz közel. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert. Szellőztessen gyakran. Kerülje az érintkezést a lázas betegekkel. Ha csak módja van rá vásárláskor használjon érintős bankkártyát, vásárlásból hazaérkezve pedig azonnal mosson kezet!

Tisztítsuk meg rendszeresen a mobil-telefonunkat is!
Egy átlagos napon a bevásárlókocsitól kezdve a kilincsekig rengeteg olyan felületet érintünk meg, melyeken vírusok vagy baktériumok tanyázhatnak, majd mintha mi sem történt volna, a mobilunkhoz nyúlunk, sőt gondolkodás nélkül az arcunkhoz is emeljük. Ezzel pedig a gyakori kézmosás ellenére is megnövelhetjük a fertőzések kockázatát. A telefon fertőtlenítése tehát sarkalatos pont lehet a védekezés szempontjából, de nem mindegy, hogy mivel végezzük, mert ha nem megfelelő esz-közt választunk, könnyen kárt tehetünk a készülékben. A következőkben végigvesszük, hogy mi az, ami alkalmas a célra.
Hacsak nem valamilyen speciális szennyeződésről van szó, akkor egy enyhén benedvesített mikroszálas törlőkendőt használj. Amennyiben nem vagy elégedett az eredménnyel, vagy fertőtleníteni is szeretnéd a felületet, ugyanezt a módszert követve ess neki szappanos vízzel is. Csak ügyelj rá, hogy a kendő valóban csak enyhén legyen nedves, és a folyadék ne jusson be a készülék nyílásaiba. A végén töröld szárazra.

Ha teheted maradj otthon!
Egyébként ha holnaptól mindenki otthon maradna, (de tényleg, nem érintkezne senkivel, csak akivel egy háztartásban lakik) akkor holnap/holnapután lenne az a nap, amikor valaki utoljára megkapta a fertőzést.
Majd kb. egy hónap múlva az utolsó ember is túl lenne a betegségen, a világ meg elkezdhetne gondolkodni azon, hogy hogyan tovább. Elmehetnénk már egy-egy rendezvényre, kinyitnának a boltok. De csakis akkor, ha holnaptól mindenki otthon maradna, még az is, aki úgy érzi, hogy fiatal és ha megkapja a fertőzést, akkor is maximum majd kiheveri.
Mert ez hiába igaz, hogy te kihevered, egészen addig, míg el nem zárod magad, tovább adhatod. Ezzel egy hosszú sor végén pedig hozzájárulhatsz valakinek vagy valakiknek a halálához. Ne azért maradj otthon, mert félsz a betegségtől, hanem mert nem akarsz ennek a láncnak az eleme lenni, aminek a végén valaki meghal. Kínában sem magától csökkent a betegek száma, hanem attól, hogy a gócpontokat bezárták.
De mi lenne, ha gondolkoznánk; hogy most rövid ideig igaz, nagyon rossz, de még az is jobb, mint ha hosszabb ideig áll fenn a jelenlegi rossz állapot.
Ne gondold, hogy a megoldás kívül van. Ne várj külső utasításra, tiltásra!
Ha teheted, maradj otthon, viselkedj úgy, mint aki egy közösségben él, amiért felelős! (forrás:facebook.com)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support