Idén július 5-9-ig, immáron 22. alkalommal rendezték meg a Nyári Napközis és Faluvédő Tábort a Faluházban. A tábor tematikája a lovagkor volt, a gyerekek erre a hétre képzeletbeli lovagokká és udvarhölgyekké válhattak. Az első nap fő feladata a lovagrendek megalakítása és a csapatzászlók megfestése, valamint a névjegykitűzök, úgynevezett személyre szóló címerek elkészítése volt. Az 50 fős tábor az alábbi 4 lovagrendbe szerveződött: Keresztes Lovagok, Oroszlánkirályok, Szárnyas Oroszlánok és a Szőrtelenek csapatába. A gyerekek nagyon kreatívan megrajzolták és kifestették a saját rendi zászlaikat. Ezt követte a címerek elkészítése, melyhez kaptak segítségül mintákat. Kedden a lovagi kiegészítők és a lovak elkészítése következett. Minden lovagrend egy-egy hatalmas pajzsot készített kartonpapírból, valamint az udvarhölgyek szebbnél szebb fejdíszeket, a lovagok pedig karddal, sisakkal és pajzzsal bővítették a felszerelésüket. A rendezvényterem egy hatalmas fegyver- és ékszerkészítő műhellyé változott: lázasan készültek a kartonkardok és a papírkoronák. A gyerekek egész héten szavazhattak, hogy ki nyerje el a “Tábor Arca” megtisztelő címet. A legtöbb szavazatot Szabó Édua kapta. A hét talán legizgalmasabb napja a szerda volt, amikor a csapatoknak el kellett készíteni a saját váraikat. A szervezők előzőleg a település szinte összes kis- és nagy kartondobozát begyűjtötték, melyekből azután a gyerekek nekikezdhettek a várak összeállításának. Igen változatos és ötletes megoldások születtek, a vár szépségversenyt az udvarhölgyek alkotta csapat, az Oroszlánkirályok nyerték.

A lovagrendek délutáni feladata a várak ostroma volt, egyik lovagrend sem szerette volna, hogy a saját vára a csata áldozata legyen, ezért minden csapat megpróbálta hősiesen védeni azt. Szerencsére minden vár kiállta az ostromot, a lovagok és udvarhölgyek kellőképpen megizzadtak a harcban, amit egy hűsítő vízibomba csatával vezettek le. A szervezők fiatal tagjai közel 300 db (!) vízi bombát gyártottak a gyerekeknek, akik nagyon gyorsan elhasználták a rendelkezésre álló muníciót. Egész héten rendkívül nagy volt a hőség, a csütörtökre szervezett biciklitúra részben valósult meg: az üllési tóhoz a nagy meleg miatt nem mentek a gyerekek, helyette Üllésen, a parkban fagyiztak és pihentek. A tábor utolsó napja izgalmasra sikeredett. A péntek délelőtt a szerdán elkezdett tábori induló gyakorlásával indult, utána pedig ügyességi versenyeken tesztelhette a négy lovagrend a rátermettségét és fizikai erőnlétét. A feladatok között szerepelt a Faluház körbefutása, pókjárás, célbadobás, kupak lövöldözés és ha ez még nem lett volna elég, az égi elemekkel is meg kellett küzdeni. Dacára az erős szélnek és csepergő esőnek a lovagok és az udvarhölgyek kiállták a próbákat. Figyelembevéve az időjárás előrejelzést, a szervezők az utolsó pillanatig reménykedtek a jó időben, idén ezért hirdették meg a sátorozást a Hermina tanyán, ahová a tábor záró programjait tervezték.

Folyamatosan gyűltek a sátrak a tanyán, érkezett a lufibohóc, két ugrálóvár emelkedett magasba, a varázslónál színes bájitalokat és varázspirulákat lehetett kóstolni, az udvari fodrászat és arcfestő „műhelyben” vidám arcok és színes frizurák készültek. Kezdetét vette az udvari forgatag, a gyerekek „nyugalmát” a rejtélyes FEKETE LOVAG zavarta csak meg, aki időnként fel-fel tűnt a tömegben. Senki nem tudta ki ő, azt viszont nagyon is jól tudták a gyerekek, hogy egész héten szemmel tartotta őket és üzent nekik. Valódi kilétére az udvari lakomán derült fény, ahol a FEKETE LOVAG köszöntötte a kis lovagokat és hölgyeket, és meghallgatta a tábori indulót. A finom vacsorát, a lovagkor szelleméhez méltóan, evőeszközök nélkül lelkesen elfogyasztották a táborlakók. Tervek szerint ezután következett volna a tábori film levetítése, amit sajnos a heves esőzés elmosott. A gyerekek ezúttal sem sátoroztak a szabad ég alatt, bízunk benne, hogy ennek ellenére az egész heti rengeteg élménnyel gazdagon tértek haza.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support