Testvértelepülésünkről, Dettáról érkezett tizenkét fiatal Bordányba, hogy egy öt napos táborozás keretében ismerkedjenek meg településünkkel, kiránduljanak, pihenjenek, és nem utolsó sorban magyar néptáncokat gyakoroljanak.
A gyakorlás nem volt tét nélküli, hiszen produkciójukat pénteken este a Faluházban megrendezésre kerülő táborzáró alkalmával mutatták be az érdeklődőknek.
Az öt napos kirándulás programját a Kulturális és Szabadidős Egyesület tagjai állították össze a vendégeknek. Hétfőn a településsel ismerkedtek a dettai gyerekek: a katolikus templomba, az intézményekbe látogattak el. A gyalogtúra keretében a Hermina tanyára is kilátogattak. Este tábortűzet gyújtottak, sült szalonnát, saslikot vacsoráztak, miközben a fiúk már focimeccseket is játszottak a faluház parkjában.
A keddi napot a mórahalmi Erzsébet fürdőben töltötték a fiatalok, fürödtek, napoztak, élvezve az alföldi napot. Szerdán délelőtt a táncé volt a főszerep, a néptánc tanulásban Zádori Zsuzsanna volt segítségükre. Délután egy szegedi kirándulás várt a fiatalokra. A város nevezetességeivel ismerkedtek meg, fagyiztak, sétáltak a kellemes időben.
Csütörtökön kerékpártúra következett, a kerékpárkölcsönző járgányaival az üllési tóhoz kerekeztek el. Visszaérve a faluba még egy tiszteletkört is mentek a fáradhatatlan fiatalok több utcát is érintve. Délután a Bordányi Ifjúsági Információs Pont (biip) vendégei voltak a dettaiak, ahol a közösségi tér eszközeit használhatták: csocsóztak, biliárdoztak, számítógépeztek vagy éppen olvastak, kártyáztak, gitároztak.
Pénteken délelőtt ismét a tánc került a középpontba, újabb próbák következtek. Délután közkívánatra ismét a biip-ben töltötték az idő nagy részét a gyerekek, este pedig csatlakozva a Nyári Napközis és Faluvédő Táborhoz többek közt lovaskocsikázás és kenyérlángos kóstolás várt a vendégekre. Itt, a táborzárón léptek színpadra a dettai fiatalok, ezzel a nyilvános fellépéssel örvendeztették meg a helyieket, kicsiket és nagyokat egyaránt.
Szombaton reggel tíz órakor reményeink szeint élményekkel telve indultak haza testvértelepülésünk néptáncosai, akiket máskor is szívesen látunk!
A program az ide érkezőknek teljesen ingyenes volt, Bordány Nagyközség Önkormányzata, az Egérház Alapítvány és a Kulturális és Szabadidős Egyesület támogatásának köszönhetően.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support