A Magyar Falu Programból többek között kerékpárút felújításra, közterület-karbantartást segítő eszközökre és játszótér fejlesztésre kért támogatást a falu. Bízunk benne, hogy minél több tervet sikerül megvalósítani az állami támogatásnak köszönhetően.

Mint arról korábban beszámoltunk a képviselő-testület januári ülésén döntött számos pályázat benyújtásáról, amelyet a Magyar Falu Program kiírására készített el a Polgármesteri Hivatal. Most ismét szoros pályázati határidő volt, de február 8-ig négy pályázatot is sikerült határidőben benyújtani.

Az elsőként benyújtott pályázatból – amennyiben pozitív elbírálást kapunk – egy kistraktor, pótkocsival és egy rászerelhető tolólappal, továbbá egy magassági ágvágó beszerzését szeretné megvalósítani az önkormányzat. A fejlesztéssel mind a közparkok, utak, mind a kerékpárút-hálózat környezetének rendbetartását tudná sokkal könnyebben megvalósítani a Településüzemeltetési Központ. 

A következő pályázat a Hunyadi téri játszótér bővítését szolgálja. A mobilapplikáción beérkezett visszajelzések alapján a környéken élők kezdeményezésére egy sokfunkciós játszóház kerülne a térre. A cél, hogy az itt élő gyerekek számára ezen a településrészen is lehetőség legyen a szabadidő hasznos eltöltésére, az egészséges testmozgásra.

A következő projekt keretében a belterületi kerékpárút 2300 méter hosszúságú szakaszán teljes körű felújítás valósulna meg. Ez többek között a megrongálódott aszfalt eltávolítását, lokálisan ágyazati réteg készítését és ezen területek újraaszfaltozását, új kopóréteg elhelyezését is jelenti. Az aszfaltburkolat takarítása, bitumen emulziós permetezése az egész felületen megtörténik. Az aszfaltburkolat felújítása mellett 1300 méter hosszan szegélykő elhelyezésére is sor kerül, amely az aszfalt tartósságát, a szélek későbbi betöredezettségét tudja majd megakadályozni. A tervek szerint 780 négyzetméternyi területen a padkarendezés is megvalósul, amely a biztonságos közlekedés mellett többek között az esővíz elvezetésben is nagy szerepet játszik.

Ugyancsak pályázati forrásból valósulhat meg a helyi temető digitalizálása, valamint bővítésre kerülhet a meglévő urnafal. A képviselő-testület döntése nyomán, és természetesen ha sikeres lesz a pályázat, kétoldali irányban 12-12 urnahellyel bővülhet a ravatalozó mögötti kegyeleti hely.

Tanács Gábor polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület döntésének megfelelően még két pályázatot szeretnének benyújtani az elkövetkező napokban. Amennyiben támogatást kap a település, a Park téri lakóházat szolgálati lakássá fejlesztené az önkormányzat, az épület felújítására lehet ugyanis most pályázni. A nyílászáró cserék, a hőszigetelés, valamint a villamos hálózat felújítása, ezt követően pedig természetesen az építési munkálatokat követő tisztasági festés tehetné még komfortosabbá a régi épületet. Ugyancsak a február közepi határidőig kell benyújtani az önkormányzati ingatlanok fejlesztését célzó pályázatot. Ebben a kategóriában egy garázs megépítését célozta meg az önkormányzat. 

Bízunk benne, hogy a pályázatok nagy része támogatást kaphat, és ennek köszönhetően további fejlesztések, felújítások valósulhatnak meg nagyközségünkben. Az eredményekről természetesen beszámolunk majd.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support