Akik már jártak a Szarmata Park környékén, láthattak egy hatalmas főzőedényt az épületegyüttes előtt. Most egy hasonló ugyancsak nagy edény került elhelyezésre a Kossuth utca – Teréz utca sarkán, és hamarosan még egyet elhelyeznek majd a benzinkút melletti lejárút szélébe is.

Ezen a két úton lehet ugyanis a legegyszerűbben megközelíteni a hamarosan átadásra kerülő szarmata parkot. Az edényekkel elsősorban az erre bicikliző, motorozó vagy autózó kirándulók, továbbá a szerencsére egyre nagyobb számban településünkön áthaladó kéktúrázók figyelmét szeretnék felkelteni.

Az eredeti edény vörösesbarna színű cserépedény volt, a most kiállított betonból készült és egyenlőre szürke – így az alkotás a szarmaták által használt szürke edényekre is emlékeztet. A negyedik század végéig ugyanis a szarmatákra leginkább jellemző a korongolt szürke és kézzel formált durva kerámia volt. Ezt követően jelennek meg a csillámos anyagú, kézikorongon formált főzőfazekak, mint amilyet most Lovai Mihály kezenyomának köszönhetően mi is megcsodálhatunk az eredeti méterhez viszonyítva körülbelül nyolcszoros nagyításban.

A Bordányban 1930 ban talált leletegyüttes egyik darabjának a főzőedénynek egy felnagyított változata jól reprezentálja az itt élő nép mindennapjait, ezért esett a választás erre a formára.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum 1987-ben megjelent évkönyvében Vörös Gabriella ír a településünkön talált edényleletekről (Vörös Gabriella: Késő szarmata edénylelet Kiskundorozsma-Kistemplomtanya lelőhelyről). Innen tudjuk, hogy a főzőedényt is tartalmazó hat edényből álló leletegyüttest 1930-ban Hock Lajos tanító adományozta a múzeumnak. Hock Lajos a lelőhelyre és a leletkörülményekre vonatkozó adatait az akkori szegedi múzeumigazgató, Móra Ferenc feljegyzései őrizték meg. Ezek szerint egy a település belterületén épülő ház építésekor, két méter mélységből kerültek azok elő az alapok ásása közben. A leírásból kiderült, hogy az eredeti edény a IV. század végén V. század elején készülhetett és Kiskundorozsma-Kistemplomtanya (Bordány) lelőhelyen találták meg. 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support