A dr. Frányó Ildikó által vezetett Prevenció Club jóvoltából ismét volt egészséghét Bordányban november 13-17 között.

A hét kiemelt érdeklődéssel várt eseményére, Pál Feri atya előadására megtelt a Faluház nagyterme érdeklődő bordányiakkal és a környező településekről is szép számban érkezőkkel.

Ép testben ép lélek – mondja a közmondás. De meg is fordíthatjuk, mert akkor is érvényes: Ép lélekkel az ép testért. Sőt, ahogy az egészséghetet ismertető plakáton áll: Ép testben épp, hogy élek. Mindegyik változatnak elgondolkodtató a mondanivalója: vagyis a lelki egészség jelentősége. Ma már természetes, ha lelki problémáink megoldásához segítségért fordulunk. Hittel, szakemberek segíségével az élet minden területén a lelki egészség megóvásában is: prevenció.

Pál Feri atya meghívása is ezt a szemléletet erősítette. Hogyan érjük el a SZÜKSÉGES VÁLTOZÁST?

A kérdésre  az életből vett példákkal alátámasztott módszerek,  lehetőségek, elvek értelmezése által  kaptunk választ.  Idézzünk fel néhány gondolatot az atya előadásából az emlékezet frissítésére azoknak, akik jelen voltak, és ízelítőül azok számára, akik nem tudtak eljönni az előadásra.

1. Gyakran valami jótól el kell szakadni, hogy egy közös jót elérjünk (mosogatós példa).

2. Az ember szereti a biztonságost, a megszokottat, de a környezet megváltozott, a régi módszerek nem működnek, nem hoznak megoldást, csalódáshoz vezetnek.

3. Az első gyermek születése 10 párból 9-nél krízist okoz. Mert ez a helyzet, a változás veszteségeket okoz a férjnél is, a feleségnél is. A férjnek meg kell tanulni apának lenni, a nőnek pedig harcolni kell, hogy nő és feleség maradjon.

Az előadásban bemutatott lehetséges, a változáshoz szükséges gondolkodásmódok közül itt most emeljünk ki egyet: legyen ez a lényeglátó gondolkodás.

Mikor be akar szippantani a fájdalom, akkor “ülj át egy másik székre”, és tedd föl a kérdést: „Mi fontos nekem ebből?”

Pál Feri atya sodró lendületű előadása, tudása, tapasztalata, példái, szuggesztív személyisége meggyőzte a hallgatóságot: Üljünk át egy másik székbe! Hozzuk létre magunkban a szükséges változást!

A hét folyamán élhettünk egészségünk megóvása érdekében a felkínált lehetőségekkel: állapotfelmérés, szűrővizsgálatok stb. Különösen nagy hangsúlyt kaptak azok a módszerek, kezelések, melyek kiemelten a mai idők jellemző egészségügyi problémáinak, megelőzését, illetve gyógyítását célozzák meg. Gondoljunk itt például a Bemer-terápia bemutatására, de ide kapcsolható a lelki egészség kérdésének előtérbe helyezése is.

Köszönjük, Frányó Ildikó doktornő!
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support