Ragyogó napsugarak áradata törte meg a fagyosan fénylő dér uralmát 2023. november 18-án – szombaton – a Bordányi Szarmata Régészeti Parkban. Mintha Földanya is tudta volna: a természettel szoros kötelékben élő szarmaták hamarosan visszatérnek – néhány örömteli óra erejéig – a homokhátság kalandokkal kecsegtető vidékére. A falurekonstrukciók házaiban úgy rendezkedtek be a Szent László Haditorna Egyesület Pannonia Sarmatica Hagyományőrző Csapatának tagjai, mintha régi otthonukat lelték volna meg.

A Park tradíciója, sőt mi több védjegye a tematikus “Szarmata Szombat” szervezés. A tizedik alkalom a kereskedelem témakörére épült. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Parkot természetes anyagokkal dolgozó kézművesek varázsolták “határmenti piaccá” – többek között szappannal, kötött táskával, kerámiával és ásvány ékszerekkel kitelepülve.

A programsorozat szarmata sztorik mesélésével vette kezdetét – pihe-puha párnás szalmabálák ölelésében. Ezzel párhuzamban a szarmata nép mindennapjait bemutató tárlatvezetés indult a kiállítótérben, ahol a látogatók nem csupán az évszámokkal, de a mögöttük rejlő emberekkel is megismerkedhettek, majd az ajtón kilépve akár kezet is foghattak a szóban forgó személyekkel. Délben különleges bejelentés törte meg a látogatók lágy moraját, a szarmata vezető – Dala György Dániel – sajtótájékoztató keretein belül hivatalosan is beharangozta a Bordányi Szarmata Régészeti Park általános iskolák felső tagozatos diákjainak meghirdetett pályázatát: “A történelem az élet tanítómestere” címmel. Délután további tárlatvezetések indultak, kiegészülve a kereskedelem témakörével. Ezen felül a kiállítótér másik felében a vendégek kézműves foglalkozással kapcsolódtak ki, s mire észbe kaptak – szépséges ékszerekkel gazdagodtak. Eközben a falurekonstrukció területén a vállalkozó kedvű látogatók próbára tehették ügyességüket, tudásukat és a kereskedelemhez elengedhetetlen dörzsöltségüket. A Pannonia Sarmatica Csapata játék, alkudozás, gasztronómia, harcművészet és zene témakörében mérettette meg az érdeklődőket. Az állomásokat teljesítő – tiszteletbeli szarmaták – markát jutalomként tombola nyeremény ütötte. 

Aki azon a szombaton átlépte a Park kapuját: egy valódi időutazás, s ezzel együtt a szarmaták mindennapjainak  részévé vált. A rendezvény megvalósításában segítő kezet nyújtott: Czékus Péter, Gyurisné Papp Irén, Kiss János, Kovácsné Tari Mónika, Ördög Emília, Sándor Margit Zsuzsanna, Szabó Marianna, a Szent László Haditorna Egyesület Pannonia Sarmatica Hagyományőrző Csapata, Szilágyiné Godó Mónika, Szilágyiné Tari Gyöngyi, Szolnoki Ákos, Tanács Gábor Polgármester Úr, a településüzemeltetési központ és Vasuth Kata Virág. Köszönet illeti őket kitartó munkájukért!

Az esemény fotói itt tekinthetők meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support