A bordányiak  mindig is egy mindenki számára élhetőbb település kialakításán dolgoztak. Mi bizonyítaná ezt jobban, mint a saját környezetük alakítása. Nézzük csak meg a településen élők saját telkeit, házait, a település köztereit, intézményeit. De a falut körülölelő térség, a hangulatosabbnál-hangulatosabb tanyák, vagy a megművelt szántók is mind ezt tükrözik vissza.

Mindenkivel előfordult már, hogy a településen sétálva azon ötletel, hogyan kellene szebbé tenni az utcát vagy a dűlőt, milyen átalakítások kellenének egy-egy közterületen, parkban, hogy az még inkább élhetőbb, kihasználtabb vagy egyszerűen szebb legyen.

Az önkormányzat által létrehozott közösségi költségvetés pont az ilyen kisebb ötletek megvalósítására ad lehetőséget.

Településünk önkormányzata elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. A közösségi költségvetéssel, és a közösségi finanszírozással  lehetővé tesszük, hogy olyan ötletek, fejlesztések valósulhassanak meg, amit az itt élő többsége támogat.

A 2023-as felhívásra beérkezett ötletek

A 2023-ban megjelent felhívásra több javaslat is érkezett, ezek közül a azokat mutatjuk be, amelyek megfelelnek az alapfeltételnek, azaz az ötletadó valami újat szeretne létrehozni. Ezek olyan ötletek, amelyek fejlesztések, nem pedig karbantartások, azaz a közösségi költségvetésre olyan kisebb, közérdekű fejlesztési javaslatokat lehetett beadni, amelyek olyan dolgokat valósíthatunk meg közösen, ami eddig nem volt a nagyközségben.

Most ezeket mutatnánk be kicsit részletesebben. Kérjük kattints a neked tetsző ötletre, hogy megjelenjenek a részletek!

 • Homokozó az Alkotmány téri játszótérre
 • Tér fejlesztés: kerítés, ivókút az Alkotmány térre
 • Két darab 5*2 méteres kapu kihelyezése a Hunyadi téri játszótérre
 • Közösségépítés – a Bordányi Kiskertek közösségének összefogása, fejlesztése (1. fázis)
 • Intelligens zebra a Zákányszéki út és a Rákóczi utca kereszteződésébe
 • Ötletadó: Szabó Attila

  Helyszín: Alkotmány tér

  Ötlet leírása:

  Ezen a játszótéren nincs homokozó, a gyerkőcök biztos örülnének neki. Egy olyan homokozót szeretnénk a játszótérre, ami zárható fedelű.

 • Ötletadó: Jáger Dávid

  Helyszín: Alkotmány tér

  Az ötlet leírása:

  A játszóteret be kellene keríteni a gyerek biztonsága miatt illetve egy ivó kút létesítése is jó lenne.

 • Ötletadók: Csuka Marcell és Farkas Roland

  Helyszín: Hunyadi János tér

  Ötlet leírása:

  A kis mérető kapuk szabványos kapukra cserélésével nagyobb lenne a foci élménye, és ez miatt többen jönnének sportolni a térre.

 • Ötletadó: Csobán Gyula

  Helyszín: Először a Bordányi Kiskertekben indítanánk el (érintett ingatlanok száma: kb. 350 db), majd második lépésben közvetlenül utána csatlakoztatnánk a kiskertek szomszédságában lévő tanya- illetve földtulajdonosokat/-bérlőket (ezzel még kb. 150 ingatlan jöhet szóba). Harmadik fázisban pedig akár Bordány teljes területére is kiterjeszthető a projekt.

  Ötlet leírása:

  Előzmény: tavaly márciusi ideköltözésünk óta rengeteg időnk azzal ment el, hogy megfelelő szakembereket találjunk (pl. a vezetékes víz bevezetésére, fűtésszerelésre, gáztűzhely bekötésre, kazán javításra, vízmelegítő karbantartásra, villanyszerelésre, veszélyes fák kivágására, tuskók kiszedésére, kertkapu hegesztésére, szennyvíz-szippantásra). Sőt, azokat az eseteket is ide sorolhatnám, ahol egyszerűen csak kipróbált, működő tippeket kerestünk a megörökölt ingatlan rendezése kapcsán (pl. sok-sok éve elhanyagolt gyümölcsfák metszése, zöldségtermesztési praktikák, állattartási kérdések, meszelési buktatók, hivatalos ügyek intézése, internetelérés és a többi). Ezzel az útkereséssel párhuzamosan viszont folyamatosan azzal szembesültünk/szembesülünk, hogy számos kérdésünkre itt helyben is lett volna válasz, illetve megoldás vagy akár egy megfelelő szakember.

  Az ötletünkkel gyakorlatilag ezen a lassú információáramláson szeretnénk lényegesen gyorsítani, továbbá ha már összeállt a közösség, akkor az ebben rejlő lehetőségeket minden téren az itt élők előnyére, életminőségének javítására, idő- és pénzmegtakarításra fordítani.

  Célok és lépések:

  1.) Megismerni az érintetteket, azaz felvenni a kapcsolatot mindenkivel a kiskertekben. Nemcsak elérhetőségeket gyűjtünk, hanem egy rövid bemutatkozás keretében összefoglalhatják a közösség tagjai, hogy ők miben tudnak támogatást nyújtani (mivel foglalkoznak, mihez értenek, milyen termékük van eladó stb.), illetve aktuálisan ők milyen segítséget (pl. szántás, ágdarálás, metszés) vagy árut keresnek (pl. házi tojást, tyúkot, mézet, takarmányt vennének vagy pl. utánfutót, netán kerti gépet kölcsönöznének). Természetesen megadható lenne az is, ha a szóban forgó területen valakinek eladó vagy kiadó ingatlana van, vagy netán ilyet keres.

  2.) Közben már kialakíthatók és elindíthatók a közösség kommunikációs csatornái (Facebook csoport, levelezőlista, eMail- és nyomtatott hírlevél, szórólap, plakát, információs/hirdető táblák, postai levél). – Fontos, hogy az online és az offline megoldásokkal egyaránt éljünk, hiszen minden korosztályhoz szólunk, valamint a digitális médiát csak elvétve használókhoz, illetve azokhoz is el szeretnénk jutni, akikhez a tulajdoni lapon kívül más elérést nem találunk. Az információs/hirdető táblákat külön kiemelem, mivel leginkább ezekhez kapcsolódik költség, így ezen a ponton számítunk legjobban az Önkormányzat anyagi támogatására. (Ezeket a táblákat a kiskertekből kivezető közök főúti csatlakozási pontjaihoz állítanánk fel, ahol nagyon jó lenne, ha térvilágítással kiegészítve jelenhetnének meg.)

  3.) A bejövő információkból, bemutatkozó adatlapokból összeállítható egy kiadvány, egy helyi kalauz, amiben a legfontosabb hivatalos (akár Önkormányzati) információkon és az itt élés szabályain túl (egyfajta házirend) felsorolnánk tehát, hogy ki-mivel foglalkozik, illetve ki-miben tud a többieknek segíteni. Ez az információs füzet folyamatosan frissíthető kell, hogy legyen, így hosszútávon lenne óriási támasza minden itt élőnek. (Itt leginkább a nyomtatott változat előállítása igényel költségtámogatást.)

  4.) Ha már az „alapgépezet” szépen működik, akkor jöhetnek a finomhangolások, kiegészítések, például:

  • közösségi keres-kínál (apróhirdetések elsősorban cserealapon)

  • ki-milyen munkát vállalna (akár alkalmi), illetve ki-milyen feladathoz keres segítséget • alkalmi „helyettesítések” megszervezése (pl. öntözés, állatok etetése, gyermekfelügyelet stb.)

  • kerti eszközök kölcsönadása/megosztása, közös kölcsönzés, később akár közösségi alapú vásárlás

  • tárgyi felajánlások gyűjtése/kiosztása, esetleg értékesítése (közösségi bevétel lehet belőle)

  • feleslegek hasznosítása: pl. ha a tulajdonosnak nem kell, akkor gyümölcsök leszedése a fákról

  • talált tárgyak hatékony visszajuttatása (pl. ne a buszmegállóba legyen felakasztva egy elhagyott kulcscsomó vagy ne egy útszéli fa tövében várja a tulajdonosát egy elveszett rendszámtábla…)

  • „riadólánc” kialakítása – probléma esetén nagyon gyors elérés, illetve információáramlás biztosítása

  • közös programok szervezése (pl. utcák ápolása, szemétszedés, sportprogramok stb.)

  • helyi ingatlanhirdetések, illetve adásvételek/kifüggesztések kommunikálása

  • az adott tulajdonossal együttműködve a használaton kívüli, elhanyagolt kiskertek rendbetétele (elkerülje a büntetést), illetve (közösségi) hasznosítása (legálisan – pl. gondozás bérleti megállapodással)

  • „szégyenfal”: szabálysértések, büntetések nyilvánosságra hozatala (akár név/cím nélkül), hogy kellő visszatartó ereje legyen azzal szemben, aki szemetelne, sittet szórna az útra, elhanyagolná a földet stb.

  5.) Már a projekt elejétől nagy hangsúlyt kell fektetni a közösségen kívüli kiemelt kapcsolatok kialakítására, fejlesztésére, illetve törekedni kell a minél gördülékenyebb együttműködésre (a teljesség igénye nélkül például a település vezetőivel, az önkormányzat szakembereivel, a helyi tanyagondnokkal és falugazdásszal). Továbbá meg kell majd vizsgálni a lehetséges szinergiákat a Bordányi Napló és Bordányi Hírek kiadványokkal, a Bordány Appal, valamint esetlegesen a BordányKártyával. Ezen felül mindenképp szükség lesz hirdetési, támogatói konstrukciók kidolgozására is – elsősorban azon külső vállalkozások, intézmények számára, melyek eseti vagy rendszeres jelleggel a közösségünkben élőket szólítanák meg.

 • Ötletadó: Szabó Szilvia

  Helyszín: Zákányszéki út és a Rákóczi utca kereszteződésében

  Az ötlet leírása:

  A biztonságosabb közlekedés érdekében a Zákányszéki út és a Rákóczi utca kereszteződésében egy okos zebra (intelligens zebra) kialakítása, hiszen ott van egy játszótér is, esetleg a játszótérre még több játék.


A többi ötlet vagy nem újító jellegű, vagy az önkormányzat csak más szereplővel együtt tudná megvalósítani (pld.: Közút). Azért mert nem szerepelnek a felsorolásban ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzat ne szeretné megvalósítani. Ezek a célok a következő gazdasági programba kerülnek majd be.

A 2023. évi ötletek részletes elolvasása után

ITT LEHET SZAVAZNI

Köszönjük szavazatát! A szavazás mellett várunk adományokat is a célok megvalósításához. Az ötletek a Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány gondozásában valósulhatnak meg.

Közösségi költségvetésből, közösségi finanszírozásból megvalósult ötletek

Fejlesztések 2020-ban

Ebben az évben  született meg a maga a közösségi költségvetés. Egy lakossági felmérésben ugyanis ezt támogatták a legtöbben.

Folyamatosak azok a közösségi járdaépítési programok, amelyek során olyan utcákban építünk gyalogjárdákat, ahol eddig nem volt. Lakossági kérésre bizonyos szakaszokon felújításra is sor kerülhet, de ehhez feleakkora költségvetési keretet biztosítottunk.

Fejlesztések 2021-ben

Ebben az évben közösségi finanszírozásból valósultak meg településünkön az intelligens zebrák. Örömmel számoltunk be arról, hogy a lakossági támogatásnak köszönhetően a főutat átszelő zebrák átalakítása is megvalósulhatott. Ugyancsak közösségi kezdeményezésre valósult  meg a Benke Gedeon utca-Kossuth utca, valamint a Szt.-István tér-Honvéd utca kereszteződésében a közlekedési tükrük felszerelése.

Fejlesztések 2022-ben

2022-ben fejeződött be településünk eddigi legnagyobb közösségi finanszírozású és eddigi leghosszabb megvalósulási idejű projektje. A 2016-ban indított lakossági kezdeményezés megvalósítása során településünk minden régi utcája aszfaltborítást kapott. A finanszírozás pályázati forrásból valósulhatott meg, de ennek feltétele volt az útalapok megléte, amelynek kialakítása az utcákban lakók és az önkormányzat 50-50%-os hozzájárulásának köszönhetően valósulhatott meg.

“Projektötletek” összegyűjtése

Minden évben arra kérjük mondja el milyen fejlesztésnek örülne közvetlen vagy tágabb lakókörnyezetében! Az idei ötletgyűjtés lezárult. Ha van ötlete szívesen fogadjuk, és azt a jövő évi kezdeményezések közé soroljuk majd be.

Kitöltöm a kérdőívet

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

 • Mi az a közösségi költségvetés?
 • Mi az a közösségi finanszírozás?
 • Milyen ötletek valósulhatnak meg?
 • A közösségi költségvetés egy olyan önkormányzati  program, amelynek keretében az önkormányzat költségvetéséből egy meghatározott összeg felhasználására nagyközségünk lakói közösségi finanszírozással (hozzájárulással) tehetnek javaslatot.

 • Az önkormányzat által elindított közösségi finanszírozási program lényege, hogy a településen élő családok, cégek, vállalkozások közvetlenül támogathatnak a nagyközség életében fontos fejlesztéseket. A rendszer segíti összekapcsolni és tovább erősíteni a Bordány település fejlesztéséért elkötelezett embereket, elképzeléseiket.

 • Olyan ötletek, amelyek fejlesztések, nem pedig karbantartások. Azaz a közösségi költségvetésre olyan kisebb, közérdekű fejlesztési javaslatokat lehet beadni, amelyek olyan dolgokat valósíthatunk meg, ami eddig nem volt a nagyközségben. Tehát az önkormányzat által biztosított és a lakók által felajánlott közösségi finanszírozást nem nem felújításra, karbantartásra, hanem új dolgok létrehozására költjük (pld. építés, faültetés, valamilyen szolgáltatás bevezetése).

 • Hogyan lehet ötletet beadni?
 • Egy személy hány ötletet adhat be?
 • Hány ötlet valósul majd meg?
 • Ötletet az interneten keresztül lehet beadni egy google kérdőíven keresztül. A kérdőív linkjét mindig ezen az oldalon helyezzük el, illetve például a települési applikáción keresztül is nyilvánosságra hozzuk.

 • Bármennyit be lehet adni. Arra kérünk mindenkit, hogy ha több ötlete van, azokat külön-külön add be. Az összetett egymásra épülő javaslatokat nagyon nehéz egy szavazáson vagy a közösségi finanszírozások során megjeleníteni.

 • Az ötletek megvalósulása a költségvetési kerettől függ. Önkormányzatunk minden éveben a költségvetésében biztosít ehhez forrást, amelyhez a lakosság további közösségi finanszírozást biztosít. Az az ötlet valósul meg, amelyhez a elegendő és a legtöbb forrás gyűlik össze.

  Általában évente egy ötlet megvalósulása valósul meg. De semmi nem zárja ki azt, hogy kettő vagy több ötlet is valósággá váljon.

Én egy szövegblokk vagyok. Kattints a szerkesztés gombra a szöveg megváltoztatásához. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support