A bordányiak  mindig is egy mindenki számára élhetőbb település kialakításán dolgoztak. Mi bizonyítaná ezt jobban, mint a saját környezetük alakítása. Nézzük csak meg a településen élők saját telkeit, házait, a település köztereit, intézményeit. De a falut körülölelő térség, a hangulatosabbnál-hangulatosabb tanyák, vagy a megművelt szántók is mind ezt tükrözik vissza.

Mindenkivel előfordult már, hogy a településen sétálva azon ötletel, hogyan kellene szebbé tenni az utcát vagy a dűlőt, milyen átalakítások kellenének egy-egy közterületen, parkban, hogy az még inkább élhetőbb, kihasználtabb vagy egyszerűen szebb legyen.

Az önkormányzat által létrehozott közösségi költségvetés pont az ilyen kisebb ötletek megvalósítására ad lehetőséget.

Településünk önkormányzata elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. A közösségi költségvetéssel, és a közösségi finanszírozással  lehetővé tesszük, hogy olyan ötletek, fejlesztések valósulhassanak meg, amit az itt élő többsége támogat.

Közösségi költségvetésből, közösségi finanszírozásból megvalósult ötletek

Fejlesztések 2020-ban

Ebben az évben  született meg a maga a közösségi költségvetés. Egy lakossági felmérésben ugyanis ezt támogatták a legtöbben.

Folyamatosak azok a közösségi járdaépítési programok, amelyek során olyan utcákban építünk gyalogjárdákat, ahol eddig nem volt. Lakossági kérésre bizonyos szakaszokon felújításra is sor kerülhet, de ehhez feleakkora költségvetési keretet biztosítottunk.

Fejlesztések 2021-ben

Ebben az évben közösségi finanszírozásból valósultak meg településünkön az intelligens zebrák. Örömmel számoltunk be arról, hogy a lakossági támogatásnak köszönhetően a főutat átszelő zebrák átalakítása is megvalósulhatott. Ugyancsak közösségi kezdeményezésre valósult  meg a Benke Gedeon utca-Kossuth utca, valamint a Szt.-István tér-Honvéd utca kereszteződésében a közlekedési tükrük felszerelése.

Fejlesztések 2022-ben

2022-ben fejeződött be településünk eddigi legnagyobb közösségi finanszírozású és eddigi leghosszabb megvalósulási idejű projektje. A 2016-ban indított lakossági kezdeményezés megvalósítása során településünk minden régi utcája aszfaltborítást kapott. A finanszírozás pályázati forrásból valósulhatott meg, de ennek feltétele volt az útalapok megléte, amelynek kialakítása az utcákban lakók és az önkormányzat 50-50%-os hozzájárulásának köszönhetően valósulhatott meg.

“Projektötletek” 2023 összegyűjtése

Kérjük töltse ki az alábbi kérdőívet, mondja el milyen fejlesztésnek örülne közvetlen vagy tágabb lakókörnyezetében!

Kitöltöm a kérdőívet

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

 • Mi az a közösségi költségvetés?
 • Mi az a közösségi finanszírozás?
 • Milyen ötletek valósulhatnak meg?
 • A közösségi költségvetés egy olyan önkormányzati  program, amelynek keretében az önkormányzat költségvetéséből egy meghatározott összeg felhasználására nagyközségünk lakói közösségi finanszírozással (hozzájárulással) tehetnek javaslatot.

 • Az önkormányzat által elindított közösségi finanszírozási program lényege, hogy a településen élő családok, cégek, vállalkozások közvetlenül támogathatnak a nagyközség életében fontos fejlesztéseket. A rendszer segíti összekapcsolni és tovább erősíteni a Bordány település fejlesztéséért elkötelezett embereket, elképzeléseiket.

 • Olyan ötletek, amelyek fejlesztések, nem pedig karbantartások. Azaz a közösségi költségvetésre olyan kisebb, közérdekű fejlesztési javaslatokat lehet beadni, amelyek olyan dolgokat valósíthatunk meg, ami eddig nem volt a nagyközségben. Tehát az önkormányzat által biztosított és a lakók által felajánlott közösségi finanszírozást nem nem felújításra, karbantartásra, hanem új dolgok létrehozására költjük (pld. építés, faültetés, valamilyen szolgáltatás bevezetése).

 • Hogyan lehet ötletet beadni?
 • Egy személy hány ötletet adhat be?
 • Hány ötlet valósul majd meg?
 • Ötletet az interneten keresztül lehet beadni egy google kérdőíven keresztül. A kérdőív linkjét mindig ezen az oldalon helyezzük el, illetve például a települési applikáción keresztül is nyilvánosságra hozzuk.

 • Bármennyit be lehet adni. Arra kérünk mindenkit, hogy ha több ötlete van, azokat külön-külön add be. Az összetett egymásra épülő javaslatokat nagyon nehéz egy szavazáson vagy a közösségi finanszírozások során megjeleníteni.

 • Az ötletek megvalósulása a költségvetési kerettől függ. Önkormányzatunk minden éveben a költségvetésében biztosít ehhez forrást, amelyhez a lakosság további közösségi finanszírozást biztosít. Az az ötlet valósul meg, amelyhez a elegendő és a legtöbb forrás gyűlik össze.

  Általában évente egy ötlet megvalósulása valósul meg. De semmi nem zárja ki azt, hogy kettő vagy több ötlet is valósággá váljon.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support