Immár huszonkét évvel ezelőtt hagyta jóvá az ENSZ közgyűlése a fiatalok ügyeiért felelős miniszterek világkonferenciájának azt a javaslatát, hogy minden évben augusztus 12. legyen a Nemzetközi Ifjúsági Nap.

Az ENSZ ezzel szeretné felhívni a figyelmet a generációk közötti szolidaritásra, így a családokban, a közösségekben, és a nemzetek egészében. Ezen a napon a világ számos pontján a helyi ifjúsági szervezetek rendezvényeket, akciókat szerveznek, hogy a korosztályt sújtó problémák kezelésére irányítsák a figyelmet: a fiatalokat jellemzően a továbbtanulási, pályaválasztási, megélhetési és párkeresési kérdések foglalkoztatják – erre hívja fel  figyelmünket ez a nap is. 

Az Európai Unió még 2014-ben ennek kapcsán beindított egy úgynevezett „ifjúsági garanciaprogramot”, amelynek célja, hogy minél több fiatal jusson munkához, és a 25 év alattiak közül négy hónapnál hosszabb ideig senki ne maradjon munka vagy képzési lehetőség nélkül.

Bordányban az ifjúság napját külön rendezvénnyekkel nem ünneplik, általában csatlakoznak valamilyen országos kezdeményezéshez. Viszont a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat által minden évben megrendezett Gyermek-és Ifjúsági Nap annak idején hasonló célok mentén született meg, és szerveződik azóta is évről-évre. Az elmúlt időszakban, ahogyan a többi települési rendezvény, így a GYIN is elmaradt, jó hír, hogy szeptember 11-én – csatlakozva a települési önkormányzat programjaihoz – a gyermek és ifjúsági napot is megrendezik majd. Részletek hamarosan!

(A képen: fiatalok Európa több országából Bordányban egy nemzetközi csereprogramon. Fotó: KUSZA)

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support