Az Algyői Generációk Egyesülete (AGE) képviseletében érkezett Bordányba Bozóki Márk, Oláh Dániel és Torma Tibor, akik a Bordányi Ifjúsági Információs Pontban (biip) találkoztak a Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIFÖ) tagjaival. A március 23-án késő délután kezdődő megbeszélésbe bekapcsolódott Tanács Gábor településünk polgármester is. 

Oláh Dániel önkormányzati képviselő elmondta, hogy nagyon örülnének, ha Algyőn is létrejöhetne egy ifjúsági önkormányzat. Szeretnék ha az algyői fiatalok is megtapasztalhatnák az önkéntes munka és az önkormányzatiság fontosságát. Mivel az algyői képviselő testület elé az elkövetkező időszakban nyújtja be az ezzel kapcsolatos elképzeléseiket, szerette volna a szakmai anyagot megmutatni egy már működő modellben résztvevőknek is. Ezért érkeztek Bordányba, ahol az ifjúsági civil szervezetek mellett immár huszonkettedik éve működik települési szintű gyermek- és ifjúsági önkormányzat is.

Az algyői elképzelések bemutatása és megvitatása után Vida Patrícia ifjúsági polgármester, Lehel Máté ifjúsági alpolgármester és Vas Nimród ifjúsági képviselő a bordányi ifjúsági önkormányzatot, az előttük álló programokat mutatták be a vendégeknek. Beszéltek az ifjúsági önkormányzat és a települési önkormányzat együttműködéséről és az ebben rejlő lehetőségekről. Pozitív példaként említették az ifjúsági önkormányzatok közötti partnerséget, amely többek között szakmai találkozókról – látóutakról, közös programok szervezéséről, képzésekről szól. Vida Patrícia ezzel kapcsolatosan a Pécsváradi Ifjúsági Önkormányzat által az elmúlt évben szervezett #newpartychipants elnevezésű program sikeréről beszélt, amely a bordányi, zalaszentgróti, pécsváradi, levéli és orosházi érdekképvieletek tapasztalatcseréjét tette lehetővé. Lehel Máté a gyerekeknek, fiataloknak szervezett helyi programok szükségességét, az utánpótlás nevelést emelte ki, míg Vas Nimród a nyári táborok hasznosságáról beszélt. 

Tanács Gábor nagyközségünk polgármestere az ifjúsági elképzelések támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék magukat a településen fontos, hogy az elképzeléseiket támogatni tudja az önkormányzat. Mivel a fiatalok életritmusa sokkal gyorsabb, az önkormányzatnak is gyorsan kell tudni reagálni a tervekre, hiszen ha azok rövid időn belül nem tudnak megvalósulni, a fiatalok elveszítik érdeklődésüket és már új célokat tűznek ki maguk elé – mondta el a településvezető.

A találkozót a Bordány Hostel Ifjúsági Közösségi Szálláshelyen zárták, ahol a bordányi modellről beszélgettek, amelynek része a hostel és egy kerékpárkölcsönző is. A fiatalok kitűzték egy következő találkozó időpontját, hiszen a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség tulajdonában lévő Hermina tanyára a sötétedés miatt már nem volt alkalmuk kilátogatni.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support