Bordány Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete március 30-án, csütörtökön tartotta soron következő ülését. A Faluház dísztermében megtartott tanácskozáson összesen tizenegy napirendi pont megtárgyalására tett javaslatot a polgármester, az egyebek napirendi pont keretében három témát érintettek.

Az első napirendi pontban a két képviselő testületi ülés közti fontosabb eseményekről, polgármesteri döntésekről hallgatták meg a polgármester beszámolóját, majd a településvezető tájékoztatást adott a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat bizottságainak döntéseiről.

A második napirendi pontban Bordány Nagyközség Önkormányzata Szervezeti Működési Szabályzatának módosításáról döntöttek. A Belső ellenőr javaslata alapján az intézményvezetők és helyettesek vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségét pontosították a szabályzatban. Mivel az SZMSZ módosításra került, a jogszabályi kötelezettség miatti  módosításokat is átvezették: a megye vármegyére történt átnevezése miatt a szabályzat több pontján cserélésre került a megye neve. A jegyző előterjesztését elfogadva módosították az önkormányzati pecsét feliratát is. Ezentúl a vármegye felirat kerül a körbélyegzőkre. A módosítással a települési kitüntetések közé a tavaly alapított Bordány nagyközség Nívódíja is felvételre került. 

A harmadik napirendi pontban a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására került sor. A legfontosabb módosítás a hivatali ügyfélfogadási idejének módosítása volt. A fűtési szezon végén nagyrészt visszaáll a korábbi rend, ezek szerint kedden és szerdán 8-16 óra között, csütörtökön 8-18 óra között, míg pénteken 8-13 óra között várják az ügyfeleket. Ezentúl a hétfő lesz az ügyfélmentes nap. A megye vármegyére történő átnevezése miatt ebben a szabályzatban is megtörténtek a cserék, valamint az intézmények felsorolása is frissült.

A negyedik napirendi pontban a belső ellenőr 2022 évi összefoglaló éves ellenőrzési jelentését fogadták el, míg a következő napirend során a polgármester kapott felhatalmazást a külterületi utak pályázati ügyvitelével kapcsolatosan.

A hatodik napirendi pontban tárgyalták a tavaszi szünetben történő gyermekétkeztetés biztosításáról szóló előterjesztést. Összesen öt gyermek kap három napig étkezést, amelyhez az önkormányzat vállalta az önerő biztosítását. Ezt követően is szociális téma volt napirenden. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a szociális tűzifa lakosság részére történő biztosításáról szóló következő pályázat benyújtását, amelyhez vállalták az önerő biztosítását is. Ugyancsak a szociális ügyeknél maradva jóváhagyták képviselőink a 2023. évi közfoglalkoztatási tervet. Ezek szerint öt fő foglalkoztatására kerülhet sor.

A kilencedik napirendi pontban vitatták meg illetve fogadták el az idei év közbeszerzési tervét. Ezek szerint a szarmata falu játszóterére, a bölcsőde építésre és villamosenergia vásárlásra fognak közbeszerzést kiírni az elkövetkező időszakban.

A tizedik napirendi pontban egy földterület vásárlására érkezett megkeresésről döntöttek, a képviselők nem támogatták ezt az elképzelést. Fontosnak tartva a helyi vállalkozók segítését a Pénzügyi, Gazdasági és Településfejlesztési Bizottságot bízták meg a megoldás keresésével, illetve a vállalkozóval és a közszolgáltatóval való egyeztetéssel.

Az egyebek napirendi pontban a képviselő-testület – köszönhetően annak, hogy megérkezett az állami kiegészítő támogatás a minimálbér emelésből adódó forráshiány ellensúlyozására – felszabadították a cafetéria keretet, amit a költségvetés egyensúlya miatt korábban augusztusig zároltak. Ugyancsak az egyebek között fogadták el a faluház tavalyi évi beszámolóját is.

Legközelebb várhatóan április végén üléseznek majd képviselőink, akkor a 2022. évi zárszámadás lesz a kiemelt téma, de már a faluünnepre készülődés, illetve a szarmata park megnyitójának előkészületeiről szóló beszámolók is napirendre kerülnek. A tervek szerint a Bordányi Településfejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet tevékenységéről is tájékoztatást kapnak majd a képviselőtestület tagjai.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support