Madárbarát tevékenységekbe kezdtünk az APRAJA-FALVA Óvoda és Bölcsőde udvarán 2020. őszén. Az udvar több pontjára itatókat helyeztünk ki, melyeket egész évben folyamatosan újra töltünk. A téli, zord időszakokban pedig etetőket és megfelelő eleségeket akasztunk ki. Egy „B” típusú odút helyeztünk el a diófára, a következő tavasszal pedig fecskefészkeket készítettünk közösen a gyerekekkel. A fecskéknek egy sarazót is kialakítottunk, mely a fészkelésüket nagyban segíti. Mindezen tevékenységek után az Intézmény megkapta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől a Madárbarát Óvoda címet.

Boldogan közölhetjük, hogy idén tavasszal a diófán lévő odúban most először költött egy széncinege pár. Néhány napja figyeltünk fel a hangra, ami arról árulkodik, hogy az odúnk otthonná vált és kis cinke fiókák csivitelnek benne. Itt a példa a gyerekeknek, hogy megérte a munkánk, a gondoskodásunk, hogy évszaknak megfelelően igyekeztünk a kismadarakat ellátni élelemmel, vízzel, fészkelő hellyel, mert a gyermekzsivaj és a sok mozgolódás mellett is biztonságos környezetben érzik itt magukat a cinkék. A mi udvarunkat választották és visszajárnak bennünket gyönyörködtetni az énekükkel. Most már nyugodtan tervezhetünk tovább és bővíthetjük az odúk számát, típusait az udvarban.   

Katona Edina, óvodapedagógus

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support