Újabb fenyőfák száradtak ki, ezúttal a Park téren kell kivágni 7 db fenyőfát, amelyek az elmúlt időszakban teljesen elszáradtak, szinte lehullatták az összes levelüket.

Korábban a polgármesteri hivatal előtti fenyők adták fel a küzdelmet a nagyon szélsőséges, meleg időjárással szemben, most náluk sokkal fiatalabb fenyők pusztultak el.

A Településüzemeltetési Központ munkatársai a hét közepén fogtak hozzá a kivágáshoz, mert az elszáradt, töredezett ágvégek, illetve a leszakadó ágak elég balesetveszélyesek.

Sajnos egyre több tuja is kipusztul a faluban, amelyek ugyancsak rontják az utcaképet. A tuják hosszú évtizedekig a rendezett kertek elmaradhatatlan dísznövényei voltak. Az utóbbi évek viszont alaposan megtizedelték az állományt. Az örökzöld bokrok megbarnulnak és elpusztulnak. A szakemberek szerint a bajok forrása csak részben a szárazság. A leggyakoribb a tuja aknázómoly, melynek lárvái a levelekbe fúródva okoznak kárt: elsárgul-barnul a hajtáscsúcs, végül lehullik. De a pajzstetű sem kíméli a tujákat, melyek ellen a védekezés komoly kihívást jelent. Hatalmas pusztítást végez a boróka-díszbogár is, ami a száraz melegben szaporodik, és elsősorban a legyengült növényeket támadja. Ez a rovar a tuja fás részeiben okoz károkat, és ahogy egyre inkább akadályozza a nedvkeringést, úgy szárad ki a bokor. Éppen ezért arra kérjük a lakosokat, hogy a beteg tujákat is minél előbb szedjék ki a  házak elől, megakadályozva a különböző betegségek terjedését is.

Az ősz folyamán várhatóan -igaz a korábbinál jóval szerényebb költségvetésből-, de folytatódik a fásítási program, ekkor kerülhetnek majd új facsemeték a Park térre is.

A házak előtt, közterületeken lévő facsemeték locsolását nagyon meghálálják a növények,  évek múltával jelentős hűvöst adnak majd a gyalogosan közlekedők számára. Arra kérnék mindenkit, ne sajnálják rá kivinni azt az egy-két vödör vizet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support