A Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség és a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület (Udruženje “Etnolife” Subotica) együttműködésében hónapokon keresztül zajlott egy határon átnyúló projekt, amely a “Fiatalok követik a hagyományokat” címet viselte.

A számos programot felvonultató közös munka eredményeit is bemutatták azon a záróeseményen, amelyet nagyközsgünkben, a faluház és könyvtár nagytermében rendeztek meg augusztus 29-én, kedden.

A tíz órakor kezdődő hivatalos projektzáró eseményen több, mint ötvenen vettek rész, a határ mindkét oldaláról érkeztek vendégek.

Dr. Juhász Anikó elnök (Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség) megnyitóját és Hulló István (Szabadkai Etnolife Egyesület) köszöntőjét követően szakmai előadások hangzottak el. .

Elsőként Szerb-Magyar együttműködés Mórahalmon címmel Pancza-Kovács Eszter a Móra-Tourist Nonprofit Kft. projektmenedzsere tartott előadást. Őt Vajda Árpád a Csongrád-Csanád Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára követte. Előadásának címe: Katalizátorok – ifjúság, mint erőforrás. A fiatalember a jelenlévők legnagyobb örömére egy érdekes kísérletet is bemutatott, amelyben a katalizátorok fontosságára hívta fel a figyelmet. A Bordányi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere és alpolgármestere is előadók között volt. Míg Vida Patrícia A fiatalok és a hagyományok Bordányban címmel, addig Lehel Máté Az ifjúsági önkormányzat bemutatása, szerepe a település életében címmel prezentált. 

A Régészeti Parkok értékközvetítő szerepe – különös tekintettel a Bordányi Szarmata Régészeti Park munkásságára volt a címe Vasuth Kata Virág projektmenedzser előadásának. Ő a bordányi Szarmata Régészeti Park munkatársa. A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet értékteremtő tevékenységéről pedig a szövetkezet ügyvezető igazgatója Gubik Marianna beszélt, ami azért is volt érdekes, mert az esemény részeként megtartott állófogadáson is kóstolhatók voltak a helyi termékek.

Bemutatásra került a délelőtt folyamán a projektről készült rövidfilm béta verziója, mint megtudtuk a végleges anyagban már a konferencia is szerepelni fog. A jelenlévőket a Duhaj együttes szórakoztatta. Ezt követően a résztvevők a tanya kiállítás megtekintésére is jelentkezhetnek, a Hermina tanyára a szövetség elnöke kísérte ki az érdeklődőket. 

A záróesemény az „Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia 2014-2020” elnevezésű pályázati program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support