Bordány Szarmata Régészeti Parkjának hagyományai között tarthatók számon a különféle témakörökhöz kapcsolódó, kalandra invitáló tematikus napok – az úgynevezett “Szarmata Szombatok”. 

Március 2-án sor került az idei év első rendezvényére, melynek középpontjában az Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói által készített kerámia alkotások álltak. A kreációkat Kiss János keramikus mester szárnyai alatt készítették, aki már több, mint két évtizede szenteli mindennapjait a legifjabb generációk tanításának, s egyben az ősi értékek átadásának Bordányban. Nem is olyan rég ünnepelte 50 évfordulóját a Nefelejcs Nyugdíjas Klub, így a kiállítás nem lehetett teljes a tapasztaltabb nemzedék egyik képviselője – Szalai Dóra – alkotásai nélkül.

A kedves Olvasóban bizonyára felmerült a kérdés, hogy vajon hogyan illeszkedtek a szóban forgó alkotások a Szarmata Régészeti Park tárlatához? A történelem, illetve a régészet egyik legkiemelkedőbb tárgytípusa nem más, mint a kerámia – mely több ezer éve része az emberiség mindennapjainak. Az alkotók munkái egyéniséget rejtettek magukban, de egyúttal egyfajta utalást is a történelem változó ízlésére. Ennek köszönhetően jöhetett létre a tárlat, mely az őskortól a népvándorláskorig betekintést nyújt az emberi szemlélet és ízlés formálódásába. 

A kiállítást Vasuth Kata Virág – a Park munkatársa – és Kiss János – keramikus mester – nyitották meg gondolataikkal. Ezt követően kezdetét vette a felhőtlen szórakozás. A felnőttek egyedi tárlatvezetésen vehettek részt, amely kifejezetten az iskolai munkákhoz kötődő történelmi érdekességekre épült. A gyermekek hét állomásból álló küldetést teljesíthettek a tárlathoz és esetenként akár saját munkáikhoz kapcsolódva. A játékot Olajos Balázs bonyolította le, mint játékmester.  A kihívások között szerepelt például kerámia készítés – Kiss János közreműködésével, próbababa öltöztetés – kapcsolódva a szarmata női viselethez, zseblámpás kutatás és egy kis homokban keresgélés. A program végén három tombola csomagot sorsoltak ki a játékot teljesítő talpraesett gyermekek és vagány felnőttek között. 

A kiállítás április 26-ig (péntek) megtekinthető a Szarmata Régészeti Parkban, tárlatvezetés igényelhető hozzá. Az intézmény április 3-án (szerda) már előzetes bejelentkezés nélkül is látogatható lesz, ugyanis ekkor tér át a nyári nyitvatartásra. 

Nem kell sokáig várni a következő “Szarmata Szombatra”, ugyanis ezen a héten: március 16-án (szombat) érkezik a “Ki mint vet, úgy arat” rendezvény, melynek részleteit a Szarmata Régészeti Park Facebook oldalán olvashatja. Érdemes szem előtt tartani, hogy Bordány lakosaira kedvezményes jegyár érvényes – így némi kíváncsisággal nem veszíthet semmit. 

A Szarmata Régészeti Park köszönetét fejezi ki a rendezvényben segédkező személyeknek: Kiss János, Kovácsné Tari Mónika, Olajos Balázs, Szabó Marianna, Szalai Antal, Szalai Dóra, Szolnoki Ákos, Tanács Gábor polgármester, Vasuth László István, Vasuthné Garamvölgyi Katalin.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support