A szálláshely-szolgáltatás nyújtásáról szóló jogszabályok alapján az eddigi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, a kereskedelmi- és a magánszálláshelyekre, egyéb szálláshelyekre egyaránt kiterjedő, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel.

Az új rendszer célja, hogy mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kapjanak a Magyarországon hét szálláshelytípusban működő, mintegy 42 ezer szolgáltató által kínált szolgáltatás minőségéről.

A szállodák és a panziók mellett az újonnan induló kereskedelmi- és a magánszálláshelyek valamint egyéb szálláshelyek működésének előfeltétele is a nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben meghatározott minőségi fokozatnak való megfelelés, azaz az adott szálláshely minőségi fokozatának ellenőrzött és igazolt megléte, az 1-5 csillagos rendszerben. Az új rendszer eredményeként tehát a jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek, magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek működhetnek a piacon.

A 2010 óta az Egérház Alaptvány által működtetett Bordány Hostel közösségi szálláshely típusú szálláshely, a minősítés során 5 csillag a legmagasabb minősítés amelyet meg lehetne szereznie. 

A bordányi szálláshely a jogszabályban felsorolt kritériumok és kötelező felszerelések mérlegelését követően két csillagot szeretne megszerezni. A magasabb kategória megszerzése öltöző tükrök beszerzésén múlt, ugyanis három csillagnál a privát szobákban olyan tükröknek a megléte is feltétel, melyben a vendég tetőtől talpig látja magát. Ennek költségét nem vállalta be a működtető alapítvány. Érdekesség, hogy az öt csillaghoz például a szálláshelyhez tartozó bár vagy büfé meglétét kellene igazolni, ami jelenleg nem biztosított a bordányi hostelben.

A napokban lezajlott helyszíni ellenőrzés során a szükséges 40 pontot jócskán túlszárnyalta a szálláshely (128 pont), ennek véglegesítéséhez a szakemberek két dologban kértek hiánypótlást. Egyrészt nem elfogadott, hogy az emeletes ágyakhoz tartozó rakodófelületek nem az ágy magasságában vannak, így erre a problémára megoldást kellett találni (képünkön). A másik jelzett probléma, hogy minden ágyhoz kötelezően biztosítani kell egy-egy olvasólámpát, így ezeket is be kell szerezni az elkövetkező időszakban.

Noha minden ágyhoz tartozik elektromos csatlakozóaljzat, végül az elemes és ledes mobil olvasólámpák kerültek kiválasztásra. A hiánypótlásra kilencven nap áll rendelkezésre.

A minősítést követően új működési engedélyt kap a szálláshely, amelyben már az új kategória fog szerepelni.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support