A külterületi buszmegállók világítási rendszerének teljes cseréjére lett szükség, mert a korábbi lámpatesteknél az akkumulátorok ismételt cseréje már nem jelentett megoldást. A halasi út mentén a szegedi oldalon még évekkel ezelőtt pályázati forrásból kiépített buszváró világítás sajnos teljesen elavulttá vált, így a teljes rendszert cserélni kellett. Az önkormányzat pályázati forrásra várt, azonban erre jó darabig nincs kilátás.  Az a döntés született, hogy a külterületen élők igényeit figyelembe véve saját forrásból valósul meg a fejlesztés.

A korábban felszerelt berendezések hatékonysága sajnos nem volt megfelelő, a legtöbbször pont akkor nem világítottak, amikor kellett volna. Éppen ezért bővíteni kellett volna mozgásérzékelővel, esetleg időzítővel ezeket lámpaoszlopokat, hiszen a legnagyobb segítséget pont a hajnali órákban jelentenék, amikor munkába indulnak a tanyákon, a kiskertekben élők. Az őszi-téli időszakban – szemben a napsütéses órák számával – a leghosszabb a sötét időszak, így kevesebb idő van az akkumulátorok feltöltésre, pedig egészen reggelig kellene hogy világítsanak ezek az eszközök. Sajnos ez sok esetben nem volt már így. Az elöregedett akkumulátorok egyre kevésbé tudtak helytállni.

A napokban felszerelt új világítótestek a korábbinál nagyobb teljesítményű energiatárolóval rendelkeznek, mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval is felszereltek. Alapesetben úgy lett beállítva minden lámpatest, hogy sötétedést követően egy halvány úgynevezett derengő fényt biztosítanak, majd ha a buszmegállóhoz utas érkezik, akkor érzékelve a mozgást egyből nagyobb fényt bocsássanak ki. Miután az utas elment a megállóból, pár percet követően a nyugalmi állapotnak megfelelően ismételten derengő fény jelzi a megálló helyét.

Ha elegendő a napsütéses órák száma, akkor minden lámpatest a hajnali világosig biztosít fényt ezekben a megállókban. sajnos a téli, szürke havas vagy esős időben előfordulhat, hogy nem tudnak teljesen feltöltődni az akkuk, ilyenkor reggelre már nem biztos, hogy lesz elég energia a szükséges fény biztosításához.

A fejlesztést az önkormányzat saját hatáskörében, önerőből valósította meg. A lámpatesteket és csatlakozókat még a tavalyi költségvetés terhére vásárolták meg, a kivitelezést a Településüzemeltetési Központ végezte el.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support